Puritatea nu e viciu

1198

De ce oare?

Ne mirăm că toate-n lume

Nu-s ca altădată,

Că se fac cu moartea glume

Şi murim îndată.


Ne mirăm, cum se mai poate

Să „greşească” sfinţii,

De copii, în miez de noapte,

Cum îşi bat părinţii.

 

Ne mirăm văzând în stradă

Aruncaţi urmaşii,

Că s-au adunat grămadă,

La banchet, vrăjmaşii.

 

Ne mirăm de ce bătrânii

Scuipă-n prag de casă,

De ce mâţele şi câinii

Plâng, când stăm la masă.

 

Ne mirăm cum „îşi permite”

Dumnezeu să vadă

Veri uscate şi rănite,

Ierni fără zăpadă.

 

Ne mirăm de ce pământul

Dă în noi cu palma,

De ce supărat e vântul,

De ce tace mama... (???)

 

Cum să nu, dacă-i „ruşine”

Să admiri o floare,

Să asculţi, încet, cum vine

Domnul pe cărare.

 

Cum să nu, dacă silit e

Un apus de soare,

Când icoanele, smerite,

Stau după covoare.

 

Când de dragoste, în casă,

Vai!, nu se mai ştie,

Dacă floarea de mireasă

Nu-i de feciorie.

 

Când Hristos cu noi nu are

Loc să stea la masă,

Dacă celui cu mâncare

De flămând nu-i pasă.

 

Dacă plânge-n iarbă vara

Când se dă cu coasa;

Cine-și mai iubește țara

Când e “goală” masa?

 

Când mirat că lumea toată

Parcă-n mine moare,

Lumea mă privea mirată –

De ce oare?

 

Preot Nicolae JELIHOVSCHI

 

Săptămâna religiei a debutat în Liceul Teoretic  Meșterul Manole din satul Sălcuța, raionul Căușeni cu o conferință creștină pe fundalul unui vernisaj de gazete de perete vizând credința și dragostea de Sfânta Treime. Este o tradiție să fie organizate asemenea conferințe, aceasta fiind a șaptesprezecea la număr de când în instituție au început să fie predate lecții de religie.

De data aceasta elevii și profesorii liceului nominalizat au ales o temă de discuțe mai „delicată” -  Tinerii și viața intimă. Castitatea împotriva desfrânării. Discuțiile s-au desfășurat sub genericul:  Familia creștină și provocările secolulului XXI.

Elevii, părinții și profesorii de la Meșterul Manole au avut noroc de data aceasta de prezența unui exeget în materie. Este vorba de Claudiu BALAN, președintele Asociației  Ortodoxia Tinerilor și a editurii omonime din orașul Galați.

Preambulul conferinței a fost rostit de Liuba Pleșca, directorul liceului. În maniera sa afectuoasă Doamna director a punctat: Este una să ratezi un examen de BAC (se poate recupera) și alta e să porți povara unui păcat întreaga viață. Sunt cazuri, când nu ai curajul să vorbești despre o situație în care te-ai pomenit nici cu părinții, nici cu profesorii sau prietenii. În aceste  cazuri lucrul cel mai indicat este să te încrezi în Dumnezeu.

Un adevărat tratat al luminii a fost dicursul domnului Claudiu Balan. Mai întâi el a menționat că dorința de apropiere dintre bărbat și femeie a fost „ zidită” în fibrele omului de Însuși Dumnezeu și, prin urmare, este firească. Dacă ar lipsi acest dor de ființa dragă, speța umană ar fi dispărut demult de pe fața Pământului. Dragostea și familia sunt lucruri firești, dar, imediat apar pericolele care-l pasc pe orice om, uneltite de forțele negre ale iadului. Diavolul dorește ca păcatul să pară de asemenea firesc în conștiința omului și aceasta este cea mai mare ispită. Tinerii sunt ispitiți de pe la vreo șase anișori prin pornografia accesibilă oricui, prin promisa dulceață a sexului. Diferiți emisari merg prin școli și le vorbesc elevilor despre cum să se protejeze de maladiile sexual transmisibile fără a menționa că e mai bine ca aceștia să-și păstreze castitatea. Suntem tratați, chiar și picii din clasele mici, ca niște căzuți iremediabil în păcat. Totul finalizează ulterior cu lipsă de încredere între soți, infidelitate, avorturi, divorțuri, nevroze și alte boli. Uneori se crează senzația că o parte din oameni sunt niște demonizați.

Spre fericirea noastră Dumnezeu nu vrea să ne dea pierzaniei. Semințele cele bune continuă să fie semănate în familii, școli și biserici. Aceștia sunt pilonii care mențin verticalitatea omului și fac să se ridice generații de tineri beneplăcuți lui Dumnezeu. Chiar și cei care au cedat ispitei au șansa să se regăsească, să se dezică de egoism și să ofere ceea ce este mai bun într-o familie – dragoste și fidelitate. Roadele bune nu întârzie să vină. Chiar și în țările care au trecut prin ororile revoluțiilor sexuale mii de tineri depun jurăminte de a-și păstra fecioria până la căsătorie, atunci, când legătura celor doi este binecuvântată în ceruri.

Cu o sinteză a celor discutate a venit Nicolae Jelihovschi, protoiereu, paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din sălcuța, profesor școlar. El a menționat utilitatea acestei discuții și a propus ca ea să continuată și cu alte ocazii.

Pe final doritorii au primit în dar de la editura Ortodoxia Tinerilor volumul de carte Fecioria până la căsătorie în care vor găsi cele mai frumoase mărturii în favoarea frumuseții vieții departe de păcat.

Vladimir SĂRĂTILĂ

jurnalist


Articole postate de același autor
2493

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Taina Sfântului Botez asupra pruncilor – Magdalena și Cleopatra

„Îndemn creștinii să nască cât mai mulți copii. Personal, voi încreștina în Catedrală copiii născuți începând cu al patrulea. Iar dacă Dumnezeu îmi va da sănătate, tot eu îi și voi cununa”, a declarat ÎPS Mitropolit Vladimir în urmă cu doi ani la „Marșul pentru Viață și Familie”. Iată că, Înaltpreasfinția Sa nu a uitat […]