Înălţarea Domnului, serbată la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1372

Joi, 6 iunie 2019, în ziua prăznuirii Înălţării Mântuitorului Hristos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan avându-i alături pe slujitorii Catedralei Mitropolitane, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie praznicală, la care au participat numeroși credincioşi drept-măritori.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

Sărbătoarea de astăzi amintește de ridicarea Mântuitorului Iisus Hristos cu Trupul la Cer, după 40 de zile de la Învierea Sa din morți. Înălțarea Domnului este ultimul eveniment din viața pământească a Mântuitorului.

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, alcătuită în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălțarea Domnului era sărbătorita în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, data care va rămâne stabilita pentru totdeauna în calendarul bisericesc.

În perioada Penticostarului, de la Învierea Domnului şi până la Cincizecime, ucenicii Domnului au trecut printr-o etapă pregătitoare, în care mintea le-a fost deschisă să înţeleagă Scripturile după care au primit poruncă să meargă să propovăduiască la toate neamurile învăţătura cea nouă a Sfintei Evanghelii. Mântuitorul i-a scos pe ucenici din Ierusalim şi s-au urcat pe muntele Măslinilor. Şi ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat şi pe când îi binecuvânta S-a înălţat la Cer.

Mântuitorul se înalţă la cer pentru a face posibilă venirea Duhului Sfânt peste apostoli şi formarea Bisericii ca sinaxă a oamenilor plin de Duhul Sfânt. Hristos Domnul, conform cuvintelor sale „iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”, nu s-a despărţit niciodată de Biserică, ci odată cu Cincizecimea s-a inaugurat prezenţa lăuntrică, duhovnicească a Domnului Înviat.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2158

Calendarul zilei – 20 mai 2019

Astăzi, în rubrica Calendar ortodox, vorbim despre minunea arătării pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim. Acest miracol Dumnezeiesc i-a întărit pe ortodcşi în credinţa lor şi i-a convertit pe mulţi păgâni la ortodoxie.