”Când Pietrele vorbesc” – A fost inaugurată cea de-a XIX-a ediție a expoziției de fotografie cu genericul „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii”

1100

”Când Pietrele vorbesc”

Teritoriul dintre Prut și Nistru păstrează pe întinderile sale o serie de vestigii istorice, întruchipate în monumente funerare și comemorative ce datează din perioada medievalității târzii, când spațiul dat a făcut parte din Principatul Moldovei. Mărturii ale unui trecut zbuciumat, acestea consemnează, adesa în forma artistică rudimentară și limbaj sobru, întâmplări, evenimente și fapte ce s-au derulat pe meleagurile noastre în contextul social-politic al sec. al XVIII-lea.

Monumentele reprezintă o mică parte din numărul mult mai mare al însemnelor comemorative înălțate cândva pe teritoriul Moldovei, care însă au fost pierdute odată cu scurgerea timpului.

Joi, 2 mai 2019, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată cea de-a XIX-a ediție a expoziției de fotografie cu genericul „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii”, autor Protoiereul Mitrofor Manole Brihuneț.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove. La manifestare a participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, consilierul prezidențial Corneliu Popovici, consilierii Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei, preoții Nicolae Ciobanu și Octavian Moșin, oameni de cultură și artă.

Expoziția „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii” prezintă circa 80 de fotografii ce recuperează o lume aproape uitată a monumentelor comemorative moderne timpurii, mărturie a tradiției sculpturii din Moldova istorică.

Directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a menționat că protoiereul Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor, care este angajat în calitate de cercetător la muzeu, este organizator al numeroaselor cercetări de teren, expoziții și autor de studii științifice. În ultimii ani, el a documentat fotografic și factologic monumentele comemorative.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

Sectorul Sinodal Arhitectură și Pictură bisericească


Articole postate de același autor
4227

Călugărul prahovean care face naveta cu trenul din dorința de a face bine semenilor săi

Se recomandă cu modestie: ”Părintele Pavel – medicul”. Este și doctor de suflete, dar și de trupuri. În spatele privirii calde se citește cu ușurință inteligența, dar și căldura și dorința de a face bine semenilor săi. Vorbim despre un călugăr la la Mănăstirea Turnu, din Prahova. Un călugăr care este însă un exemplu, atât […]