Să iubim sau să fim iubiți?

6890

Odată un tânăr i-a scris renumitului ascet Gheorghe din Zadonsk o scrisoare în care se plângea că nimeni nu-l iubește; și starețul i-a răspuns: „Oare noi avem așa o poruncă, că trebuie să fim iubiți? Avem porunca de a iubi.”

Eu cred că fiecare dintre noi anume așa ar trebui să-și vădă scopul vieții, desigur, mi-aș dori foarte mult să fiu iubit, dar asta deja cum se va primi, despre aceasta nimeni nu mă va întreba la judecata de apoi; dar cum am iubit, va reprezenta criteriul valorii vieții mele. Problema noastră este că noi ne plângem că nu suntem înțeleși de alții, noi căutăm consolare și vrem să fim iubiți. Dar Biserica, Hristos ne spun că toate trebuie să aibă loc invers.

Într-o veche rugăciune sunt următoarele cuvinte minunate: „Doamne, fă-mă vrednic să-i înțeleg pe alții și să nu caut înțelegere, să-i consolez pe alții și să nu caut consolare, să-i iubesc pe alții și să nu caut să fiu iubit.”

Pr. Igor Gagarin

sursa http://словоохристе.рф

traducere și adaptare Natalia Lozan

 


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
6834

Vezi pe cineva că a greşit?…

  Să nu judeci pe nimeni, tată. Tare-i păcat să judeci. Vezi pe cineva că a greşit, să-ţi fie milă de el: „Doamne, săracu’, uite ce i-a făcut diavolul…” – şi să nu judeci pe nimeni. Şi să-i vezi pe toţi deopotrivă, să nu zici că unul e mai bun şi altul mai puţin bun. […]

Articole postate de același autor
2204

„Locul făcliei e numai în sfeșnic”. Sfântul Dionisie Erhan a fost cinstit în rugăciune la Mănăstirea Suruceni

„Nimeni, aprinzând făclie, nu o pune în loc ascuns, nici sub obroc, ci în sfeşnic, ca aceia care intră să vadă lumina.” (Luca, 11, 33) „Prin firea sa Dumnezeiesc-omenească, Biserica este, fără îndoială, un organism fără asemănare în lumea pământească. În această fire a ei este și sfințenia ei. De fapt, ea este atelierul Dumnezeiesc-omenesc […]