Bucuria măritului praznic al Botezului Domnului, la Catedrala episcopală din Soroca

1053

Sâmbătă, 19 ianuarie, la slăvita sărbătoare a Botezului Domnului, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca, în prezența clerului și a numeroșilor credincioși.

În cuvântul de învăţătură rostit în Catedrala episcopală, după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfinţia Sa a explicat înţelesurile ce reies din Sfânta Evanghelie rostită astăzi la Sfânta Liturghie.

„Această taină mare a Botezului Domnului este pentru Biserică cea mai mare binecuvântare fiindcă prin Botez Biserica lui Hristos se măreşte, se întinde în spaţiu la toate popoarele şi în timp de-a lungul generaţiilor. Prin Botez nu se dăruieşte doar iertarea păcatelor, ci şi înfierea omului în Dumnezeu Fiul prin lucrarea Duhului Sfânt când a zis Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit Dumnezeu. Tatăl a cuprins şi umanitatea Fiului, nu numai dumnezeirea Lui şi prin aceasta ne-a cuprins pe noi pe toţi, cei care ne botezăm în numele Preasfintei Treimi.

Este o mare bucurie să ne aducem aminte că cei care ne-am botezat în Hristos în Hristos ne-am şi îmbrăcat”, a menţionat Părintele Episcop.

Creștinii prezenți la Ospățul Euharistic s-au cuminecat cu Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi au participat la rânduiala sfințirii Aghesmei Mari.

După rugăciunea Pleacă, Doamne, ure­chea Ta şi ne auzi pe noi…., în vasele cu apă a fost afundată Sfânta Cruce şi busuiocul făcându-se semnul crucii de trei ori. După aceea, Vlădica Ioan a stropit pe toţi cei prezenţi cu apă sfinţită, în timp ce se intona troparul În Iordan Botezându-Te Tu Doamne.

Bucuria acestei mărețe sărbători bisericești, enoriașii au transmis-o tuturor celor de acasă: prietenilor, rudelor, apropiaților, celor neputincioși, conform tradiției și binecuvântării primite.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole postate de același autor
15983

Care este sensul binecuvântării, în general, şi care este valoarea ei?

Atunci când un credincios se apropie de un preot să-i ceară binecuvântare, Domnul îl binecuvântează pe preot, iar apoi preotul, pe credincios. Astfel, preotul este transmiţătorul harului lui Dumnezeu. Se sărută, de fapt, nu mâna preotului, ci mâna Domnului. Să presupunem că vrem să primim binecuvântarea Domnului şi dorim să ştim cu exactitate dacă ne-a […]