În memoria Patriarhului Alexei al II-lea: 10 fotografii inedite

2539

Preafericitul Părinte Alexei al II-lea a fost cel de-al XVI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Alexei s-a născut în 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși.

Între anii 1947-1949 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Sankt-Petersburg, iar în anul 1953 a absolvit Academia Teologică din același oraș.

În anul 1950 a fost hirotonit preot la biserica din Johvi (Estonia), iar în 1957 părintele Alexei a fost numit paroh al catedralei Uspenski din Tartu și protopop al regiunii Tartu.

În ziua de 3 martie 1959 a fost tuns în monahism la Lavra Sf. Treime (Serghiev-Posad), iar în anul 1961 a fost ales episcop de Tallinn și locțiitor de Riga.

În anul 1961, episcopul Alexei a fost numit adjunct al Președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, iar în iunie 1964 a fost ridicat la rang de arhiepiscop, devenind și membru permanent al Sfântului Sinod.

În anul 1968, arhiepiscopul Alexei a fost ridicat la treapta de Mitropolit de Leningrad și Novgorod și locțiitor de Tallinn.

În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu.

A trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la funeraliile patriarhului rus în data de 9 decembrie 2008.

sursa http://basilica.ro


Articole postate de același autor
2825

Abate-ţi prin toate mijloacele gândul de la judecarea faptelor oamenilor

Principalul care se cere fiecărui om este să nu osândească pe nimeni. Pare simplu, dar începe să împlineşti acest lucru şi vei vedea că este greu. Vrăjmaşul îl atacă puternic pe om şi îi insuflă gânduri de osândă. Domnul îi spune: „Iartă”, iar vrăjmaşul îi insuflă: „Răzbună-te pe asupritor”. Dacă el te ponegreşte, ponegreşte-l şi […]