Să fim iubitori de sfinți și cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți – Mitropolitul Ardealului la București

1977

„Să fim iubitori de sfinți și cinstitori de lucruri sfinte, cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți!”, a îndemnat Mitropolitul Ardealului reflectând asupra textului evanghelic citit vineri la Sfânta Liturghie pe Dealul Patriarhiei:

„Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiţi. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu”. (le-a prevestit Mântuitorul Apostolilor săi, conform Ioan 16:1-2).

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu mai mulți ierarhi români, Sfânta Liturghie în altarul de vară al Catedralei Patriarhale, în prezența a mii de pelerini.

Credința este considerată în lumea modernă ca o nebunie

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre viața sfântului mare mucenic serbat.

Ierarhul a accentuat faptul că și în vremea Sfântului Mucenic Dimitrie, dar și acum, asumarea jertfei pentru credință este considerată nebunie.

„Așa cum mucenicii îl mărturisesc pe Mântuitorul Iisus Hristos cu prețul vieții, fără a se împotrivi, nu cu răutate, ci cu asumarea acestei jertfe, ceea ce i-a uimit și pe călăi, și credința și statornicia creștină, purtarea crucii de către fiii Bisericii noastre sunt considerate în lumea modernă ca o nebunie, în lumea în care se dorește numai bucuria și plăcerea trecătoare, uitându-se de bucuria cea veșnică pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o dă”.

Despre sărutarea sfintelor moaște

În același context, Mitropolitul Laurențiu a spus că creștinii sunt batjocoriți și pentru cinstirea sfintelor moaște, care sunt „cea mai evidentă mărturie a sfințeniei”.

Părintele Mitropolit a explicat sărutarea „rămășițelor sfinte ale unor plăcuți ai lui Dumnezeu” arată o legătură de credință și de iubire, „Simțim o apropiere, mireasma darurilor Duhului Sfânt, de care ne împărtășim cu toții și o ducem cu noi”.

„Să fim deci iubitori de sfinți și cinstitori de lucruri sfinte, cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți!”, a spus Mitropolitul Laurențiu, încurajându-i pe credincioși să le primească pe toate cu pace și bucurie.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim și noi adevărați mărturisitori ai lui Hristos în pace și bucurie! Să nu încercăm să ne răzbunăm sau să ne facem noi dreptate! Ne face Dumnezeu dreptatea pe care El o are în stăpânirea Sa, pentru că răzbunarea este a lui Dumnezeu, nu a noastră.

Iar sfinții mucenici, sfinții pe care îi aveți ca protectori și le purtați numele să ne fie tuturor ocrotitori, păzitori și mijlocitori către Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru ca să ne putem cu toții câștiga viața cea veșnică. Amin”.

Pelerinajul la Catedrala Patriarhală

Vineri, 26 octombrie, este serbat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar sâmbătă va fi evenimentul central al pelerinajului din Capitală: sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

 

Mii de credincioși vin pe Colina Bucuriei pentru a aduce cinstire moaștelor celor doi ocrotitori ai Capitalei României: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Calinic de la Cernica.

Potrivit Trinitas TV, durata medie de așteptare este în jur de trei ore.

Crucea Roşie Română recomandă miilor de pelerini să se alimenteze şi să se hidrateze suficient, iar dacă urmează un tratament, să aibă la îndemână medicamentele prescrise. De asemenea, din cauza temperaturilor scăzute care sunt anunţate pentru această perioadă, mai ales pe timpul nopții, pelerinii sunt rugaţi să se îmbrace corespunzător.

http://doxapatri.eu


Articole postate de același autor
3550

Cine te-a învăţat rugăciunea lui Iisus?

Stareţul a mai spus: „Un frate l-a întrebat pe altul: «Cine te-a învăţat rugăciunea lui Iisus?». Acela a răspuns: «Diavolii». «Dar cum se poate?». «Da, ei mă tulbură, cu cugete păcătoase, iar eu fac, tot fac rugăciunea lui Iisus şi aşa m-am obişnuit»”. „Iar când încep să te răscolească, roagă-te aşa: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul […]