Un nou drum în căutarea sfințeniei: Pelerinajul Tinerilor la a XI-a ediţie

1903

Îndreaptă picioarele mele în cărările Tale, ca să nu şovăie paşii mei (Ps. 16,5)

«Se cunoaşte pomul după roada lui»: tot aşa cei care mărturisesc că sunt ai lui Hristos se vor arăta prin cele ce fac. Că acum nu-i vorba de o simplă mărturisire a credinţei, ci de a fi găsit până la sfârşit cu credinţa puternică”. (Sf. Ignatie Teoforul)

Un creștin își trăiește credința nu doar între zidurile bisericii, ci și în afara ei. Ceea ce înseamnă că are o atitudine activă față de viață, că tinde să mărturisească valorile în care crede, pentru că nu dorește ca făclia credinței să rămâie sub obroc, ci să lumineze tuturor.

În acest context, la data de 23 septembrie 2018, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, pentru al unsprezecelea an consecutiv, s-a desfășurat Pelerinajul Tinerilor având ca punct de pornire biserica “Întâmpinarea Domnului” din incinta Univerisității de Stat din Moldova și destinație finală mănăstirea “Sf. Iacov Persul” din satul Sireți, r. Strășeni.

În drum s-au făcut câteva popasuri de rugăciune. Primul a avut loc la sediul mitropolitan, unde după săvârșirea unui Tedeum, pelerinii au primit binecuvântare de la ÎPS Mitropolit Vladimir. 

Mitropolitul Vladimir i-a mulțumit părintelui Octavian Moșin, Președintelui Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, pentru organizarea pelerinajului, dar și tuturor slujitorilor și creștinilor care au răspuns îndemnului de a participa la acest eveniment. 

"Prin Drumul Crucii noi ne apropiem de Dumnezeu, arătăm tuturor puterea Bisericii Ortodoxe, prin Drumul Crucii dobândim de la Dumnezeu puteri noi de a ne trăi și mărturisi credința.  Pentru un creștin chiar și sensul vieţii este asemănarea cu Dumnezeu pe Drumul Crucii. Dacă noi Îl iubim pe Hristos, trebuie să-l mărturisim, și nu doar prin cuvinte, dar prin faptele și alegerile noastre.  Însăși viaţa noastră, modul de a ne comporta trebuie să devină o mărturisire despre Dumnezeu în care credem, doar atunci credința noastră devine vie și lucrătoare", - a menționat Vlădica Vladimir.

Este de menționat faptul că în acest an s-au implicat în mod deosebit parohiile Lucașeuca, r. Orhei, Zamcioji și Cojușna, r. Strășeni, Sadaclia, r. Basarabeasca și a catedralei "Schimbarea la Față" din mun. Chișinău. 

Cu deosebită căldură pelerinii au fost întâmpinaţi de către credincioşii şi nevoitorii din Sireţi.  Astfel, adunarea de slujitori şi credincioşi a dus alese mulţumiri părintelui stareţ – arhimandritului Porfirie (Dobre) şi tuturor nevoitorilor mănăstirii pentru primirea călduroasă. Arhim. Porfirie la rândul său a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit și au parcurs acest drum, care fiind organizat în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci le va fi spre zidire și întărire duhovnicească. 

Creștinii s-au închinat la sfintele moaște din mănăstire, au mulțumit Domnului pentru că au ajuns la destinație fără ispite și au participat la o agapă frățească.

Revenirea cu autocarele a pelerinilor a fost posibilă grație susținerii agenției de turism "Panda Tur" în persiana d-lui director Ion Curmei.

"Punem multă nădejde că truda, nevoinţa și rugăciunea de care am avut parte și în acest an vor deveni  drept realităţi ale vieţii, care ne vor ajuta să creştem duhovniceşte. Viaţa unui creştin este plină de ispite, peste care putem trece doar dacă ne călim duhovnicește și sporim în fapte bune, iar acest pelerinaj reprezintă o modestă jertfă raportată la Marea Jertfă a lui Hristos spre iertarea păcatelor noastre", - ne-a mărturisit prot. Octavian Moșin, prin străduința căruia s-a desfășurat și ediția din acest a Pelerinajului Tinerilor.

Întreaga viață a creștinilor reprezintă un drum spre Patria cerească, un drum pe care ei nu-l fac în singurătate, ci alături de confrații săi.  Credem că și acest Pelerinaj al Tinerilor a devenit o formă de comuniune între mădularele Trupului tainic al lui Hristos, o comuniune în care Duhul Sfânt trezeşte năzuința spre înnoirea vieţii, spre îmbogățire și sporire duhovnicească, că este și va rămâne un drum parcurs ca răspuns la îndemnul:

„Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu"

(Evrei 12, 14)

A consemnat Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
2380

Drumul crucii în Vinerea Mare parcurs în Episcopia de Ungheni și Nisporeni

Deja al V-lea an, în cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, are loc acest drum al crucii numit de către teologii biblişti Via Dolorosa. Acesta se începea de la Tribunalul lui Pilat, din partea cea mai de jos a oraşului, şi continua până […]

Articole postate de același autor
5213

Folosește vremea. De ce mâine?!

Folosește vremea. De ce mâine?! Așa au pierdut dragostea veșniciei multe suflete care amânau și credeau că le este îngăduit orice. Și credeau că moartea nu-i paște și pe dânșii și așa cum spune Sfântul Grigore: „Osânditul moare în toată clipa, fără de a fi mort însă vreodată, dat flăcărilor răzbunatoare pururea va tot muri”. […]