Sfânta Matrona i-a adunat pe bucureșteni în rugăciune la prima ei sărbătoare în România

3691

Pentru prima dată de la introducerea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Matrona a fost cinstită miercuri la Biserica Tabacu din Bucureşti.

Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darurile vederii înainte și al facerii de minuni.

A fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei în anul 1999, iar cultul ei s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, la 19 ani de la canonizare.

Hotărârea ca Sfânta Matrona să fie trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost luată în ședința Sfântului Sinod din 15 februarie 2018, în urma propunerii ierarhilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

Sfânta Matrona este grabnic ajutătoare

Virtuţile sfintei au fost evidenţiate de părintele paroh Eugeniu Rogoti în omilia rostită miercuri, 2 mai, după Sfânta Liturghie.

Părintele a insistat asupra faptului că această sfântă smerită este grabnic ajutătoare celor care îi cer ajutorul cu credinţă.

Referindu-se la evlavia pe care poporul rus o poartă sfintei, părintele Rogoti a evidenţiat că la mănăstirea Pokrovsky, unde se află moaştele ei, „este un rând aproape neîntrerupt de credincioşi care vin şi cad în genunchi în faţa Sfintei Matrona să primească binecuvântarea lui Dumnezeu”

Trăind aproape trei decenii în capi­tala Rusiei, la ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbăvire de mâhniri şi necazuri, dar şi vindecare de boli.

Părintele paroh a precizat că Sfânta Matrona avea un sfat bun pentru fiecare, „îi însemna cu sfânta cruce şi le spunea cuvinte de încurajare ori se ruga pentru ei”.

Biserica Sfântul Nicolae Tabacu este frecventată de comunitatea rusă din Capitală, slujbele fiind oficiate atât în limba română, cât şi în slavonă.

Patriarhul Daniel a adus cinstire moaştelor sfintei

Aflat în capitala Rusiei cu prilejul centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Patriarhul Daniel a oficiat în data de 3 decembrie 2017 Sfânta Liturghie în mănăstirea din capitala Rusiei şi a adus cinstire moaştele sfintei. Aceasta a fost prima slujire a unui Patriarh al României în așezământul monahal din Rusia.

sursa http://basilica.ro


Articole Asemănătoare
9447

Te iubesc, tată, te iubesc, mamă…

Cine are părinţi, pe pământ nu în gând, Mai aude și-n somn ochii lumii plângând. Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi, Astăzi, îmbătrânind, ne e dor de părinţi…    Adrian Păunescu Cum nu ne putem alege patria, nu ne putem alege nici părinții. Iar fericirea și nefericirea noastră depind, în mare parte, […]

Articole postate de același autor
4027

Caută să culegi sens din toate câte ţi se întâmplă, dar mai ales din păcate

Nimeni să nu se mâhnească de păcatele sale, ci să le uite ca pe un vis. Mâhnirea de pe urma păcatelor, mâhnirea cea deşartă, este cauza lipsei de înţelepciune. Nimeni nu poate să întoarcă înapoi lucrul trecut şi nu aceasta a cerut de la noi Domnul. Pune păcatul tău înaintea Domnului şi vei avea odihnă, […]