Activități catehetice și misionare în cadrul Parohiei „Buna Vestire” din s. Cucuruzeni, r-nul Orhei

1471

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă părintească a PS Siluan, Episcop de Orhei, în perioada 25-26 martie 2018, în parohia „Buna Vestire” din satul Cucuruzeni, r-nul Orhei, s-au desfășurat mai multe activități catehetice și misionare, coordonate și organizate de Părintele Paroh, Prot. Leonid Sîrghi.

Astfel, în după amiaza zilei de duminică, 25 martie, s-a desfășurat o întrunire duhovnicească cu enoriașii parohiei, având tematica „Familia Creștină – temelia societății”.

La această întrunire duhovnicească, care a fost moderată și prezentată de parohul Bisericii „Buna Vestire”, prot. Leonid Sîrghi, au participat creștini de toate vârstele, medici, profesori, copii, oameni în etate. S-a specificat despre rolul familiei în ziua de astăzi și despre riscurile la care este expusă „mica cetate și temelia societății”, care, potrivit învățăturii de credință ortodoxă, este așezământul divin, creat de însuși Dumnezeu în rai, pentru perpetuarea neamului omenesc, pentru ajutorul reciproc și pentru cultivarea și dezvoltarea darurilor cu care fiecare soț este înzestrat, în atmosfera de comuniune și de dragoste, luminați și călăuziți de harul Duhului Sfânt, care binecuvântează și sfințește legătura dintre bărbat și femeie.

De asemenea, parohul a arătat că familia se bazează pe dorința lui Dumnezeu de a-l crea pe om bărbat și femeie, deci pereche, pentru a se completa sau întregi reciproc. S-au adus în acest sens și exemple din învățăturile Sf. Părinți despre menirea familiei și aportul inestimabil în perpetuarea vieții pe pământ: „Nu mai puțin dăunătoare pentru viața de familie sunt și căsătoriile mixte, adică cele care se încheie între creștinii ortodocși cu parteneri aparținând altor confesiuni, catolică, protestantă sau cultelor neprotestante sau chiar necreștini: mahomedani, evrei, budiști, hinduiști, brahmani, și alții. În condițiile în care se desfășoară viața în țara noastră, când capătă tot mai multă realitate economia de piață și pătrunderea elementului străin, mai ales în domeniul vieții comerciale, se constată și o creștere a numărului căsătoriilor mixte… S-au discutat și alte aspecte ce țin de familia creștină, despre avort, despărțirea, anual au loc 9000 de divorțuri, o durere a Bisericii noastre, precum și alte aspecte ce țin de viața creștină. S-a convenit ca să desfășurăm mai des asemenea întruniri la care pe parcurs vom invita și unii teologi, preoți, pentru a îmbogăți cunoștințele despre credința Ortodoxă.”, a relatat părintele Leonid Sîrghi, parohul localității.

Tot în această parohie, luni, 26 martie, în incinta gimnaziului din Cucuruzeni, s-a desfășurat o conferință educativă cu titlu ,,Tinerii și preocupările lor. Viața în Hristos”; la care au participat elevii claselor a 7-a, a 8-a și a 9-a. În cadrul acesteia s-a discutat despre preocupările necesare care ar trebui să le aibă un tânăr creștin. Au participat elevii, directorul școlii, dna Ludmila Zatic, și profesorii instituției.

După conferință, preotul dimpreună cu un grup de elevi s-au deplasat în vizite la câțiva nevoiași din sat, cărora le-au dat câte un mic ajutor format din mai multe produse alimentare, ceea ce a reprezentat o mare bucurie pentru bătrânii țintuiți de nevoi și de neputințele trupești.

Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei


Articole postate de același autor
1163

Fericit este cel ce va prânzi în împărăţia lui Dumnezeu! Duminica a XXVIII-a după Cincizecime la Mănăstirea Suruceni

„Împărtășindu-ne cu Dumnezeu, avem puterea de a continua, de a trăi poate chiar ceea ce cerem în Liturghie, „ziua întreagă, desăvârșită, sfântă, fără de păcat”. Fără Dumnezeu, nimic nu se poate face; că și Mântuitorul a spus: „Rămâneți în Mine, ca altoiul în viță, că fără de Mine nu puteți face nimic”, altfel, ar fi […]