Actualitate

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Mănăstirea Curchi

1945

Astăzi, 21 februarie 2018, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” a mănăstirii Curchi.

Conform rânduielii bisericești – Liturghia Darurilor înainte sfinţite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se poate oficia de luni până vineri în Postul Mare, cu excepţia zilelor aliturgice, luni şi marţi din prima săptămână şi vineri în Săptămâna Patimilor, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie din cele trei ale cultului creştin ortodox.

Prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti are un caracter ascetic, cu un specific liturgic aparte. Este o liturghie mai specială, ea fiind de fapt o rânduială solemnă a împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În acest fel postul devine ceresc prin Euharistie, iar Euharistia se ia cu pregătire ascetică severă, vădindu-şi originea şi destinaţia cerească.

Având în vedere că Postul Paștilor este un timp înfrânării și al căinței, iar Liturghia un timp al bucuriei, Părinții Bisericii au decis ca în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze Liturghia Darurilor.

Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai inainte sfințite este considerat Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei (+604). Nu putem spune cu siguranță ca Grigore cel Mare a înființat întreg oficiu liturgic al acestei Sfinte Liturghii, însă putem afirma că el a contribuit la îmbogățirea și la sistematizarea acestei Sfinte Liturghii pe vremea cât a stat la Constantinopol.

sursa http://manastireacurchi.md


Articole Asemănătoare
1886

Duminica orbului din naștere celebrată la Mănăstirea Curchi

În Duminica a VI-a după Paşti, a Orbului din naştere, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, s-a aflat în mijlocul obștii monahale și a închinătorilor mănăstirii Curchi, oficiind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. Evanghelia Duminicii a VI-a după Paști – (Lc. 18, […]

Articole postate de același autor
8893

Cea mai bună armă împotriva vrăjmaşului este rugăciunea lui Iisus

Astăzi, când timpul trece parcă atât de repede şi oamenii le fac pe toate în grabă, încât nici Ceaslovul nu mai apucă să îl deschidă de obosiţi ce sunt, cea mai bună armă împotriva vrăjmaşului este rugăciunea lui Iisus, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul. Această rugăciune a fost şi este […]