În Duminica a XXIX-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

2005

În Duminica a XXIX-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală. Alături de Întâistătător au coliturghisit preacucernicul părinte Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Chelar al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș

În timpul slujbei, arhipăstorul, preoții și credincioșii adunați în Catedrală, au preamărit numele Mântuitorului Hristos și pe sfinții care se pomenesc în această zi: Cuviosul Daniel Stâlpnicul din Mesopotamia (493), Cuviosul Luca cel Nou Stâlpnicul (970-980), Sfinţii Mucenici Achepsei şi Aitala din Persia, Cuviosul Nicon Uscatul din Pecerska (XII), Sfântul Mucenic Mirax egipteanul (VI), Sfântul Mucenic Varsava, nădăjduind la mijlocirea lor în fața Bunului și Dreptului Dumnezeu.

Primind întărire și hrană duhovnicească, poporul a ascultat o predică de suflet rostită cu binecuvântarea Mitropolitului de către părintele Vadim Cheibaș, care a reflectat în cadrul predicii asupra sensurilor duhovnicești ce reies din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie: Pilda celor poftiți la Cină (Luca 14: 16-24). Părintele Secretar mitropolitan a spus că cina reprezintă Biserica lui Hristos care are în centru Sfânta Euharistie:

Acest ospăţ este Biserica lui Hristos. Noi suntem invitaţi la acest ospăţ atunci când suntem chemaţi să participăm la slujbele bisericeşti, mai ales la dumnezeiasca Liturghie şi la împărtăşirea cu dumnezeiescul Trup şi Sânge al lui Hristos. Noi refuzăm să mergem la acest ospăţ când nu venim la slujbele Bisericii, când în loc de bine facem rău, când preferăm grijile şi plăcerile lumeşti în locul vieţii în Dumnezeu, a adăugat Secretarul Mitropoliei.

La final, în dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mulţime de credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie, după care au mers în liniște și pace spre a trăi în bună înțelegere cu frații întru credință.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
6994

Cum dobândim smerenia?

Dobâdim smerenia când ne cerem iertare, când punem greşelile pe seama noastră. Smerenia se dobândeşte împărtăşind şi primind sfaturile duhovnicului. Atunci dobândim şi discernământ care este odrasla smereniei, iar smerenia este odrasla Spovedaniei.  Nu deznădăjduiţi! Aveţi nădejde în Dumnezeu şi în Maica Domnului, Care niciodată nu vor părăsi sufletele îndurerate, care caută mântuire. Diavolul este […]