Actualitate

Vârsta Bisericii de pe Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos a fost dezvăluită. Vezi cum a fost spulberată îndoiala semănată de ateism…

6320

La nouă luni după restaurarea Sfântului Mormânt din Ierusalim, rezultatele primelor studii demonstrează că sanctuarul ridicat deasupra acestuia datează din timpul domniei împăratului sfânt Constantin.

Eventualele îndoieli care mai planau asupra Mormântului al lui Hristos, situat în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, au dispărut, chiar dacă ateismul încearcă din răsputeri să nege și să șteargă mărturiile privind evoluția Creștinismului, pe care tradiția le-a păstrat de-a lungul istoriei omenirii. Conform tradiției creștine, este vorba despre locul înmormântării lui Iisus din Nazaret, Răstignit în primul secol, la ordinul romanilor, și Înviat trei zile mai târziu.

Mormântul este amplasat sub o construcție, un sanctuar (altar, ediculă) construit în biserică, restaurat de câteva ori. Până la această oră, dovezile arheologice din jurul acestui Mormânt ajutaseră la o datare a acestuia la sfârșitul secolului al XI-lea, odată cu primele cruciade. Însă oamenii de știință au reușit să analizeze mai nou unele mostre de mortar, care indică existența Mormântului în secolul al IV-lea după Hristos.

Potrivit National Geographic, care a împărtășit această nouă descoperire, rezultatele vor fi publicate în curând în Jurnalul Științelor Arheologice (Journal of Archaeological Science).

Studiul recent a devenit posibil cu ocazia restaurării Sfântului Mormânt efectuată anul trecut, la două secole după ultima renovare, din 1810. Odată cu ridicarea primei plăci, care proteja lespedea pe care a fost așezat Trupul Răstignit al lui Hristos, pentru doar trei zile, oamenii de știință au fost surprinși să descopere o a doua placă, pe care se afla o cruce gravată, de a carei existență, aparent, toată lumea uitase…

Mai multe eșantioane din mortarul care fixase această placă au fost luate și analizate în ultimele luni, de două laboratoare independente, prin tehnologia OSL (Luminescență Stimulată Optic), care permite determinarea datei realizării unui material în funcție de cea mai recentă expunere a sa la lumină. Drept urmare, această placă inferioară a fost cimentată la mijlocul secolului al IV-lea, când Imperiul Roman începea să se încreștineze, pe vremea împăratului Constantin I. Potrivit istoricilor, aceasta ar fi prima dovadă fizică a primului altar din vremea romană construit pe vechiul Mormânt.

Sursa: https://lonews.ro


Articole postate de același autor
2595

Preotul Maxim Melinti s-a pocăit public pentru a doua oară: „Îmi cer iertare în fața ÎPS Vladimir pentru problemele și situațiile create”

Preotului din Ghidighici, Maxim Melinti, s-a pocăit public pentru a doua oară și și-a cerut iertare în fața Înaltpreasfințitului Vladimir. De asemenea, preotul și-a cerut scuze de la repezentanții minorităților sexuale pentru că le-a „creat iluzii și speranțe false”. Maxim Melinti a mai precizat că renunță la diploma de apreciere de la organizația LGBT din Moldova și va […]