Vorbeşte-i copilului!

3548

Înainte, copiilor mici li se vorbea mult. Bunicile noastre ştiau că lucrul acesta este absolut necesar. Chiar dacă aparent copilul nu înţelegea nimic. 

Da, sugarilor li se vorbea întotdeauna, pe când acum mama îl îngrijeşte adeseori pe copil în tăcere, iar dacă acesta e liniştit şi poate să fie lăsat singur pentru mult timp în pătuţul lui, mama, satisfăcută, se va ocupa de treburile casnice sau de propria persoană. Nici măcar prin gând nu-i trece să-l „deranjeze pe copil cu flecăreala sa”.

Rezultatul este că asemenea copii vorbesc puţin la vârsta de un an. Uneori, ei încep să meargă de timpuriu şi se târăsc puţin, lucru care tot nu e bun, căci este o urmare - spun psihologii - a întârzierilor de dezvoltare parţiale, „în mozaic”.

Psiholog Irina Karpenko

Din Educarea copilului: sfaturi ale duhovnicilor și psihologilor ortodocși, București, Editura Sophia, 2013, p. 112


Articole Asemănătoare
5167

Știți că se poate întâmpla să cerți un om și el să se simtă bine?

Cum să-i comunici unei persoane, dacă este necesar, că o altă persoană greșește, fără a cădea în păcatul judecății și al osândirii? „Rugați-vă neîncetat” e valabil și aici! Puteți sesiza greșeala cu subtilitate. Să fiți întotdeauna foarte atenți – mai ales că voi folosiți mail-urile. Și acolo nici nu vă îmbie să ziceți ce gândiți […]

Articole postate de același autor
2504

Focul dumnezeiesc în viața cuviosului Eftimie cel Mare

În viaţa Sfântului Eftimie cel Mare (sec. IV) este amintită o arătare minunată a focului dumnezeiesc în timpul Sfintei Liturghii. Într-o duminică, cuviosul Eftimie săvârșea Slujba Sfintei Liturghii cu ucenicul său Domeţian. La un moment dat, Trevan, care fusese sărăcin[1] (înalt funcţionar de stat al Siriei) și stătea în apropiere, vede cum un foc coboară […]