Icoana Maicii Domnului „Pătimitoarea” cinstită în mod deosebit de către credincioşii orașului Cimișlia

2585

Credincioșii din orașul Cimișlia au avut posibilitatea să aducă în această săptămână cinstire icoanei Maicii Domnului „Pătimitoarea”, adusă din localitatea Otcenaşovka, Ucraina.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, icoana făcătoare de minuni a fost adusă miercuri, 14 iunie 2017, la Biserica centrală din or. Cimișlia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, păstorită de Părintele Nicolae Cristov.

Pelerinajul credincioșilor către Maica Domnului s-a încheiat astăzi, în duminica a II-a după Cincizecime, prin participarea tuturor la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Părintele Paroh Nicolae, în prezența a numeroși credincioși.

Slujba divină a fost înfrumusețată de cântările liturgice interpretate cu multă râvnă de băieții Grupului coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, prieteni vechi ai acestei comunități, prezenți în sfântul locaș cu această frumoasă și binecuvântată ocazie la invitația Părintelui Paroh Nicolae.

În toate aceste zile au fost oficiate slujbe religioase, la care au luat parte credincioșii din oraș, adresând Sfintei Fecioare cereri fierbinți pentru mijlocire înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, ajutor pe calea mântuirii și ocrotire în viața pământească.

„Pentru credincioșii orașului nostru, prezența icoanei Maicii Domnului – Pătimitoarea – este un prilej de mare bucurie duhovnicească, prilej de rugăciune, pentru că nu este un simplu eveniment în comunitatea noastră, ci sosirea Maicii Domnului, cea care ne întărește în urcușul nostru duhovnicesc, mai ales în această perioadă a postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar ne și ajută în gândurile noastre, în inimile noastre, pentru a ne dărui o mai mare forță de a merge înainte cu nădejde în Dumnezeu. Putem să ne închinăm înaintea a multe sfințenii și icoane făcătoare de minuni, dar dacă nu avem credință, fără de folos le facem pe toate. Prezența unui număr mare de pelerini și rugători în aceste zile la biserica noastră ne-a creat o bucurie și o nădejde specială. Mulțumim pe această cale celor care au făcut posibilă aducerea la Cimișlia a icoanei Maicii Domnului „Pătimitoarea”, care ne călăuzește drumul spre mântuire, care ne călăuzește pașii spre a găsi cu toții o viață mai frumoasă, mai curată, mai plină de rugăciune și de sens”, ne-a mărturisit Părintele Nicolae Cristos, Parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Cimișlia.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne părăsi pre noi, ci ne apără, auzi-ne, vezi-ne, ajută-ne și mijloceşte pentru noi fii tăi, Stăpână Preacurată!

 

A consemnat Serghei Crudu 

 

Scurt istoric al icoanei Maicii Domnului „Pătimitoarea”

***

Icoana cu chipul Maicii Domnului „Pătimitoarea” („Strastnaia”) a fost pictată și  sfințită pe Sfântul Munte Athos în anul 1903 pentru enoriașii parohiei Otcenașovka din Ucraina, prin purtarea de grijă a soției nobilului rus Piotr Balașov.

Sfințenia s-a aflat în biserică până la revoluția din 1917, când aceasta a fost închisă, iar icoana a fost trimisă ca lemn pentru foc. Totuși, sătenii au avut grijă ca chipul Maicii Domnului să nu fie pângărit și distrus, așa că icoana a fost tăinuită în podul casei unui localnic.

În timpul celui de al II-lea război mondial, biserica din localitate a fost redeschisă pentru o scurtă perioadă, ca mai apoi să fie iar închisă de către sovietici până în 1990, când în plină renaștere spirituală, sfântul lăcaș a fost renovat și deschis pentru creștini, iar icoana cu chipul Maicii Domnului Pătimitoarea a fost pusă din nou la loc de cinste în biserica din Otcenașovka.

Maica Domnului este grabnic ajutătoare celor care îngenunchează în fața ei cu rugăciune curată și sinceră, existând nenumărate mărturii ale minunilor săvârșite prin această icoană.

 


Articole postate de același autor
4150

„Să-ți ferești capul de frig și de prostie!”

Este un cuvânt care merită să fie ştiut şi urmat, el putând fi de folos tuturor celor ce nu iau aminte la ei înşişi, tuturor celor care vor să braveze şi nu se gândesc la urmările pe care le pot avea, spre răul lor, nişte atitudini care nu sunt destul de bine gândite şi controlate. […]