Actualitate

Cum ți-ai petrecut o viață întreagă, așa mori

3827

„Este oare cu putință mântuirea pentru cineva care nu s-a mai împărtășit de la Botez?

Dacă ar fi crezut în Hristos, ar mai fi mers și pe la biserică, ar mai fi făcut și milostenie, însă dacă a murit numai cu Botezul, în mod sigur el este în muncile iadului. Nu este om care să trăiască o viață și să nu facă păcate de moarte, dar, dacă n-a reușit să se spovedească și să se împărtășească la vreme, salvarea lui are șanse minime.

Să vă spun o întâmplare adevărată, de la părintele Iachint: într-o familie, în care mătușa era credincioasă, dar moșul nu prea, mătușa îi spunea mereu acestuia să meargă la spovedit, că, uite, vine moartea, vine vremea… Dar moșul mereu zicea: asă că mă duc!. Și tot așa lasă, lasă! – până când moșul a ajuns la 90 de ani. A făcut un infarct și, când aproape să-și dea duhul, mătușa s-a dus la părintele Iachint să-i ceară să vină, ca să-i împărtășească soțul. Părintele Iachint a luat Sfântul Potir, că abia se terminase Sfânta Liturghie, și lumânarea și a fugit la moșul Onofrei, că așa-l chema. Când a intrat preotul pe poarta casei, a ieșit cineva din casă și a spus: Părinte, e gata! Acum a murit.

Vedeți cum a rânduit Dumnezeu? Cum ți-ai petrecut o viață întreagă, așa mori. Dacă a lăsat mereu de-o parte Spovedania, n-a avut parte nici în ultima clipă de dezlegare. De aceea, cel care moare numai cu Botezul nu cred că se mântuiește. Spune Sfântul Ioan Scărarul: Și precum nu toți cei care se botează se mântuiesc, tot așa nici cei care se călugăresc nu se mântuiesc toți”. Dacă nu adaugi la jurământul călugăriei sau al cununiei fapte bune, post, spovedanie, căință, rugăciune, nu te mântuiești. Nu-ți lăsa nădejdea numai în Sfântul Botez!”

Din Părintele Ioanichie Bălan, Spovedania Taina Împăcării,Editura Doxologia, p. 44-45


Articole Asemănătoare
58

“Doamne, miluieşte-ne!”

Cu puţin timp înainte de cutremurul din 1977, Părintele Arsenie ne-a spus o istorioară: „Un sfânt avea un ucenic pe care-l ţinea aproape. Sfântul a plecat pentru un timp în altă parte, pentru nişte probleme. Ucenicul, ramânând singur, s-a gândit să meargă la o mănăstire, ca să vadă cum trăiesc călugării. Ajungând acolo, i-a plăcut […]

Articole postate de același autor
3341

Singura stavilă a răului

Avva Ioan Persanul, călugărul de o bunătate nepământeană, face în modul cel mai natural cu putință dovada faptului că binele este contagios și că răul nu poate fi anihilat printr-o in­tervenție brutală, ci doar prin confruntarea lui cu un bine cuprinzător. „Povesteau despre Avva Ioan Persanul că, într-o zi, au dat hoții peste dânsul. El […]