Când într-o societate cultura avortului prinde rădăcini adânci, ea depășește liniile roșii una după alta. Și, în timp, nici măcar nașterea nu mai reprezintă linia roșie după viața unui copil este protejată în spațiul public. În India și China, unele fete nedorite și pe care părinții nu au reușit să le avorteze în perioada sarcinii sunt ucise după ce se nasc.
Și nu numai în aceste țări, ci inclusiv în România se fac avorturi pe bază de gen, fetele fiind cele vizate. Da, discriminarea de gen începe în perioada intrauterină!
Micaiah Bilger, Life News, New Delhi, India
Discriminarea faţă de fetiţe prin avort şi infanticid atinge cote alarmante în India.
Ziarul India Times a publicat de curând un caz îngrozitor de abuz în care o fetiţă nou născută a fost pur şi simplu îngropată de părinţii ei, cel mai probabil din cauza faptului că era de sex femeiesc.
Conform reporajului, familia mai avea alte 5 fiice mai mari. O persoană a reuşit să salveze fetiţa, din oraşul Jajpur, districtul Odisha în India, după ce i-a văzut picioruşele mişcând deasupra pământului. Autorităţile spun că nou-născuta a fost imediat dusă la spital; avea cordonul ombilical încă ataşat de ea. Nu se ştie dacă a fost depusă vreo plângere penală impotriva părinţilor.
O relatarea mai amănunţită a cazului găsim în cotidianul Indian Express: “Un lucrător al organizaţiei ASHA (activiști acreditați în domeniul sănătății sociale) din satul Anjira a venit la Centrul Comunitar de Sănătate (CCS) cu fetiţa salvată. Cel mai probabil nou-născuta are între 4 și 6 ore. Fetiţa era într-o stare critică. Am început imediat tratamentul ei și i-am restabilit starea de sănătate”, a declarat Chintamani Mishra, medicul de la CCS Dharmasala.
„Copilul a fost îngropat cu capul în jos. Era înfășurată într-o cârpă. Am observat două picioare mici deasupra pământului și m-am gândit că poate mai este în viață”, ne-a povestit Alok Ranjan Rout, cel care a salvat fetiţa.
În ultimii ani, în India, au fost raportate mai multe cazuri de fetiţe care au fost îngropate de vii de către familiile lor. În anul 2012, BBC a relatat despre un tată şi un unchi al unei fetiţe, din regiunea Pilkhua în India, care au fost arestaţi după ce au încercat să o îngroape de vie. În acel caz fetiţa a fost salvată de un îngrijitor care lucra în administraţia cimitirului.
Specialiştii estimează că milioane de fete sunt omorâte în India ca urmare a avorturilor selective pe criterii de gen şi a practicilor de infanticid. Din punct de vedere cultural, fetele sunt deseori văzute ca o povară financiară din cauza faptului că trebuie să li se asigure o zestre atunci când se căsătoresc dar şi din alte considerete.
Datele recensământului populaţiei din India realizat în anul 2011 ne arată că raportul dintre numărul fetelor şi al băieţilor este de 914 la 1000 pentru categoria de vărstă de până la 7 ani – una dintre cele mai puţin echilibrate din lume, conform BBC. În anumite regiuni ale ţării, situaţia este şi mai gravă. De exemplu, în statul indian Tiruvannamalai bărbaţii depăşesc cu mult numărul femeilor printr-un raport de 1000 la 878.
Discriminarea împotriva fetelor a devenit o problemă atât de gravă în India încât doctorilor le-a fost interzis să mai comunice părinţilor informaţii cu privire la sexul copilului înainte ca acesta să se nască. Cu toate acestea, practici de genul acestora tot mai apar.
Anumite cercetări în domeniu sugerează faptul că nivelul de trai crescut şi nu sărăcia ar putea sta la baza disciminării de gen. O analiză din 2016 realizată de India Spend arată faptul că venitul pe cap de locuitor în India a crescut de aproximativ 10 ori în timp ce raportul dintre bărbaţi şi femei a scăzut. Studiul ne face cunoscut faptul că statele cele mai bogate ale Indiei tind să aibă cel mai disporporţionat raport între bărbaţi şi femei. Spre exemplu, statul Delhi are al doilea cel mai ridicat venit pe cap de locuitor, însă proporţia numărului de băieţi la numărul de fete este de 1000 la 896.
Conform raportului, o explicaţie pentru acest fenomen ar fi faptul că familiile cu o stare materială mai bună îşi pot permite ecografii şi teste medicale care să detemine dacă copilul este băiat sau fată înainte ca acesta să se nască.
Prelucrare după http://www.lifenews.com/2017/03/27/newborn-baby-girl-rescued-after-she-was-buried-alive-by-her-parents-who-wanted-a-boy/
sursa http://stiripentruviata.ro