Pastorală la Învierea Domnului a Preasfințitului Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat

3549

Preacuvioși părinți, dragi frați și surori !

         Vă felicit pe toți cu luminata sărbătoare a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos pronunțând  măreața și mântuitoarea Veste Pascală – HRISTOS A ÎNVIAT !

         Din nou preaslăvitul praznic pascal intră în viața noastră, dând posibilitate fiecăruia din noi, care-și dorește, să se apropie de taina Învierii Domnului.

         Prin duhovniceasca atingere de această Taină, noi obținem o deosebită cunoaștere. Ea, spre deosebire de altele, conține nu cunoștințe raționale, care necesită dovezi, ci o experiență vie, religioasă, o experiență a comunicării cu Dumnezeu.

         În ziua Învierii Domnului, experiență comunicării cu Dumnezeu este mult mai luminoasă și mai plină de bucurie.

       Azi  Domnul ni se arată Învingător al răului și al nedreptății, deoarece Patimile lui Hristos și moartea pe cruce finisează cu Învierea Sa.

         Paștele este ziua biruinței lui Dumnezeu asupra diavolului, a binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului.

         Învierea, pe care o sărbătorim, ne descoperă nouă semnificația Venirii în lume a Mântuitorului Hristos: prin ea, omului i s-a dăruit viața cea veșnică, care nu se supune puterii morții. Și învierea mărturisește despre aceasta: despre biruința lui Iisus asupra morții și despre faptul, că lumea a devenit părtașă a vieții veșnice.

         Luminoasa Sărbătoare a Paștelui, ne dezvălue cu deosebită claritate calea, pe care ne-o arată Hristos,- calea, care ne duce prin cruce spre înviere. El, Singur a mers pe această cale: de la înjosire spre slavă, de la moarte – spre Înviere.

Dragii mei!

         Hristos a înviat din morți, de aceia este viu nu doar adevărul pe care L-a  propăvăduit, El Singur este viu.

          Mîntuitorul nu numai că învață pe oameni, ci și real Î-i ajută. El răspunde la rugăciunile celor ce se adresează Lui, și cu puterea Harului Său, săvârșește în ei schimbări a gândurilor și simțămintelor, iar omul care s-a schimbat prin cuvântul Mântuitorului și cu Harul Lui – este mântuit.

         Eu mă adresez acuma, în această Noapte Pascală și către acei care din diferite pricini n-au venit la biserică. Acel care n-a intrat pe ușa bisericii fiindcă nu are credință, eu din tot sufletul î-i doresc s-o obțină, deoarece numai credința în Dumnezeu î-i poate schimba viața, î-l face pe om fericit.

         Acei, care noaptea de Paște o petrec în patul de boală, sau î-și fac datoria de serviciu, care nu sunt acuma prezenți la slujba divină, da care cu gândul și cu sufletul se alipesc nouă și tuturor celor ce au umplut Bisericile Domnului, eu le doresc să primească în dar Harul lui Dumnezeu, ca bucuria Pascală să pătrundă adînc și în inimile lor.

         Eu nădăjduesc, că această preamăreață bucurie se va păstra timp îndelungat în sufletele noastre.

         Dreptcredincioșii părinți ai bisericii ortodoxe păstrau permanent bucuria învierii în sufletele lor, fiindcă duceau o viață cu adevărat creștinească. De fiecare dată, când noi săvârșim o faptă bună, când întindem o mână de ajutor apropiaților noștri, noi simțim o bucurie lăuntrică, iar aceasta nu este nimic altceva decât o rază a bucuriei Pascale.

         Încă și încă o dată Vă felicit pe toți, dragii mei, cu Strălucita Înviere a lui Hristos!

         Fie ca bucuria Pascală să se păstreze cât mai mult în sufletele noastre, și lumina Învierii lui Hristos să ne lumineze viața!

HRISTOS A ÎNVIAT!

CU ADEVĂRAT A ÎNVIAT HRISTOS!

+ ANATOLIE

Din mila lui Dumnezeu

EPISCOP DE CAHUL ȘI COMRAT

Paștele Domnului 2017


Articole Asemănătoare
    Articole postate de același autor
    5699

    Inima noastră trebuie să fie mereu liberă pentru Hristos

    Mântuitorul nu spune că sunt treizeci de trepte, cum arată Sfântul Ioan Scărarul. Spune: „Să vă iubiţi” (Ioan 13,34) – vorbeşte la superlativ şi termină. Dar acum noi, care ne întâlnim cu neputinţele noastre şi cu frecuşul, lipsa de educaţie la un adversar, dintre două rele, alegem răul cel mai mic. Decât să-l urăsc, mai […]