Sângele lui Hristos

4057

La începutul secolului nostru, un preot cu credința îndoelnică, la o Sfântă Liturghie a adunat Sfintele Daruri și le-a pus împreună cu miridele de pe Sfântul Disc în Sfântul Potir. Se pare, însă, că degetele lui se atinseră în acel moment de Sângele Domnului.

Absent și indiferent, acesta și-a șters miinile de felon și n-a respectat regula care cere preotului să se șteargă foarte bine cu buretele, apoi să meargă la spălător și după aceea să-i împărtășească pe credincioși. Cand a luat în mâini Sfântul Potir și s-a întors către popor, să rostească ,,Cu frica de Dumnezeu…” toți înmărmuriți, au vazut pe felon urme de sânge, lăsate de mâinile lui pe veșmânt.

Oamenii au strigat, iar acela s-a întors și a așezat tulburat Sfântul Potir pe Sfânta Masa, pierdut, fără să știe ce să facă. Și-a scos felonul și l-a agațat undeva în Sfântul Altar. Și pentru multe zile, Sângele a rămas pe felon, cu mărturie neminciunoasă a Tainei înfricoșătoare și a Jertfei de pe Golgota…, sânge aprins, adevărat, viu, închegat…, Sângele lui Hristos.

Indiferența preoților în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii este o dovadă de necredință și de lipsă de evlavie. Doamne miluiește-ne!

Extras din Pr. Stefanos Anagnostopoulos, Explicarea Dumnezeiestii Liturghii, Editura Bizantina 2005, p.262


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
3462

„Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima” 

Oare nu vreţi ca Dumnezeu să caute spre voi? Iar dacă vreţi, ţineţi minte ce este smerenia, ce este acea sfântă virtute care Îi place lui Dumnezeu atât de mult, pentru care Dumnezeu locuieş­te împreună cu noi şi caută spre noi. Ea este lucrul diametral opus mândriei. Sme­riţii sunt cei săraci cu duhul, care îşi […]

Articole postate de același autor
2367

Sărbătoarea Bobotezei la Mănăstirea Ciuflea

În post și rugăciune au petrecut credincioșii veniți în Ajunul Bobotezei și a doua zi de Bobotează la sfânta mănăstire Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea. Boboteaza – această sărbătoare ne amintește de botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Momentul, numit și Epifania sau Teofania, reprezintă începerea activității Mântuitorului de propovăduire a Evangheliei. Duhul […]