Bucuria, sănătatea sufletului

4970

Ştiinţa a confirmat un lu­cru mira­culos: 60% din să­nătatea noas­tră trupească ţine de bucurie. Cu cât reu­şim să ne bucurăm mai mult, cu atât suntem mai sănătoşi fizic şi psihic. O veste bună, dacă am şti şi cum să ajun­gem la bucurie, tot mai rară, se pare, în lu­mea care ne în­conjoară, pli­nă de lipsuri şi ame­ninţări.

La bucurie, tot prin ru­găciune ajungem, dar ea să fie însoţită sau urmată de un gând bun. De exemplu, te tre­zeşti di­mineaţa şi te gândeşti: sunt viu, sunt sănătos! E un motiv de bu­curie, pentru care nu poţi să nu-i mulţumeşti lui Dum­nezeu. Iată cum gândul bun se transformă în rugă­ciune. Sau conştientizezi ce im­portant este că îi ai alături pe cei dragi: pă­rinţi, soţ, so­ţie, co­pii, şi mulţumeşti pen­tru aceasta. Ori gândeşte-te ce şansă ai să poţi pune pe masă pâinea cea de toate zi­lele, şi mulţumeşte-i lui Dumnezeu. Sau priveşte pe geam şi bucură-te de o zi înso­rită, de un copac înflo­rit ori de zăpada proaspăt căzută. Căci toa­te sunt de la Dumnezeu, pentru a te bu­cura pe tine. Gândind la cele bune şi frumoase pe care le avem sau care ne înconjoară, facem loc bucuriei şi alun­găm gându­rile negre. Iar dacă întărim bucuria cu rugă­ciunea, sun­tem de-a dreptul fericiţi. Bu­curia înseamnă sănătate su­fle­tească. Acesta este sensul îndemnului repe­tat al Mân­tuitorului: "Bucu­raţi-vă! Şi pace vouă". Bu­cu­ria aduce pace. Liniştea şi veselia ini­mii sunt esenţiale pen­tru via­ţa de aici şi de din­colo, pen­tru mântuire.

Extras din interviul cu părintele Clement Păunescu, stareţul Mânăstirii Slănic din Argeş


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
5509

Femeia creștină, între tradiție și modernitate – interviu cu Pr. Nicolae Tănase

„Facultățile la femei trebuie făcute că să se mărite bine” – Sfinția Voastră, cum vedeți o creștină care să fie și femeie modernă? Să aibă o viață și în societate, și în Biserică… – Eu am cunoscut odată o femeie, soția poetului Ioan Alexandru, care avea vreo patru facultăți și vreo câteva doctorate, creștea cinci […]