Actualitate

Adevărul a fost prima armă cu care au luptat şi au biruit primii creştini

3755

Ne spune Apostolul să luăm „sabia Duhului care este Cuvântul lui Dumnezeu”; iar puterea acestei săbii ne-o arată Scriptura în altă parte, unde zice: „Cuvântul Meu nu este oare ca focul – zice Domnul – şi ca un ciocan care sfărâmă stânca?”.

Şi totuşi, în pofida tuturor aparenţelor, îndrăzneala creştină, războiul, armele şi săbiile creştine, curajul şi eroismul creştin nu au nimic comun cu violenţa, cu forţa sau cu războaiele sângeroase ale lumii.

Demetrius, eroul creştin din Cămaşa lui Hristos, întrebat de împăratul Tiberiu, răspunde:

 „– Prefer să mă bat cu arme, Maiestatea voastră, răspunse Demetrius cu îndrăzneală.

 – Şi care este arma ta favorită? strigă Tiberius. Paloşul? Pumnalul?

  – Adevărul, Maiestate, răspunde Demetrius”.

Aceasta este, prin urmare, prima armă cu care au luptat şi au biruit primii creştini. Căci oamenii care spun adevărul, care nu se mint pe ei înşişi şi nici pe alţii nu-i mint, la început par nişte slăbănogi, dar mai târziu devin cei mai tari.

(Arhimandrit Paulin Lecca, Adevăr și Pace. Tratat teologic, Editura Bizantină, București, 2003, p. 29)


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
33

La bucurie suntem chemaţi acum, imediat ce am urmat lui Hristos

Puțne cuvinte sunt atât de mult folosite în Sfânta Scriptură ca acela de „bucurie”. Viața e bucurie. La bucurie suntem chemaţi acum, imediat ce am urmat lui Hristos. Omul care se bucură nu are ce să-şi reproşeze, nu-i este ruşine de el însuşi şi nu se teme de nimeni. Bucuria creştină e viguroasă, molipsitoare, polarizantă. […]

Articole postate de același autor
3897

Care este numele bucuriei?

Omul nu este cu adevărat om decât atunci când răspândește bucurie, așa cum și izvorul nu este izvor dacă nu izvorăște. Și precum meandrele îndepărtate ale râului nu-și mai „amintesc” de unde au pornit, așa și omul a uitat Esențialul. Prin urmare, a fost necesar să apară filosofii, etimologic vorbind cei care „iubesc înțelepciunea” și […]