10 mituri despre cancer. Care tratamente îl vindecă?

8035

Această boală este una dintre cele mai letale din lume, dar există în continuare mituri despre cancer, care au nevoie de clarificare. Institutul de Cercetare din Marea Britanie a demontat cele mai vehiculate teorii despre această maladie de temut.

1: Cancerul este o boală cauzată de omul modern

Poate că iese în evidență mai mult ca oricând în ultimele decenii, dar cancerul nu este o boală a omului modern. Ea există de când e lumea, fiind descrisă de mii de ani de medicii egipteni sau greci. Deși există mituri despre cancer care spun că această maladie este în creștere din cauza stilului de viață din zilele noastre, cel mai mare factor declanșator îl constituie vârsta

Datorită longevității din timpurile moderne, oamenii au mai mult timp la dispoziție să sufere mutații celulare și să dezvolte cancer. În plus, unele tipuri de cancer sunt cauzate de viruși sau bacterii.

2: Superalimentele previn cancerul

Deși numeroși așa numiți specialiști în nutriție susțin că anumite alimente pot preveni sau combate această boală, oamenii de știință spun că acestea sunt doar mituri despre cancer. Nu există superalimente care să fie eficiente în lupta cu maladia, ci doar tehnici de marketing folosite de unii producători pentru a-și vinde produsele.

Asta nu înseamnă că nu contează ceea ce mănânci, cu siguranță unele alimente sunt mai sănătoase decât altele. Însă trupurile noastre sunt foarte complexe. La fel și cancerul. Cel mai bun mod de a reduce riscul de a dezvolta această boală este să nu fumezi, să fii activ, să ai o greutate normală și să renunți pe cât posibil la alcool.

3: Dietele acide cauzează cancer

Unele mituri despre cancer sunt surprinzător de vehiculate, deși sfidează principii biologice de bază. Unul dintre ele spune că o dietă acidă îți face sângele să fie prea acid, iar asta mărește riscul apariției bolii. Așa că soluția ar fi să consumi preponderent produse alcaline, cum ar fi legumele și fructele.

Acest lucru este un nonsens. Într-adevăr, celulele canceroase nu pot trăi într-un mediu alcalin, dar nicio altă celulă din corpul nostru nu poate. Sângele nostru este ușor alcalin. Acest lucru este reglat de rinichi într-un mod foarte fin și nu poate fi schimbat prin alimentație, căci surplusul de aciditate sau alcalinitate este eliminat prin urină. Cine susține contrariul, nu știe cum funcționează organismul uman.

4: Zahărul hrănește cancerul

Unul dintre cele mai controversate mituri despre cancer este faptul că zahărul hrănește celulele mutante, așa că el trebuie eliminat din dietă. Zahărul este un termen care se referă  la o gamă de molecule, inclusiv la cele din plante, glucoza și fructoza. Zahărul cumpărat din comerț este de fapt sucroză, făcută din glucoză și fructoză. Toate zaharurile sunt carbohidrați, adică molecule făcute din carbon, hidrogen și oxigen.

Indiferent că iei carbohidrați din morcovi sau dintr-o prăjitură, aceștia ajung în sistemul digestiv, unde sunt sparți în glucoză și fructoză pentru a ajunge în sânge și a ne furniza energie. Toate celulele noastre, canceroase sau nu, folosesc glucoza pentru energie.

5: Cancerul este o ciupercă, iar leacul este bicarbonatul de sodiu

Cei care susțin această teorie spun că boala este cauzată de ciuperca candida și că tumorile apar ca rezultat al corpului de a se proteja de de această infecție. Dar acest lucru face parte dintre multe alte mituri despre cancer, căci numeroși oameni sănătoși pot fi infectați cu candida – face parte din marea varietate de microbi care trăiesc în noi și în jurul nostru.

Soluția propusă este injectarea tumorii cu bicarbonat de sodiu, însă acest tratament nu este eficient nici măcar pentru o infecție fungică, în nici un caz pentru cancer. Mai mult, există dovezi că doze mari de bicarbonat de sodiu pot avea consecințe nefaste, ba chiar fatale, asupra pacientului.

6: Există un leac miraculos pentru cancer

De la canabis la clisme cu cafea, Internetul este plin de soluții miraculoase pentru vindecarea acestei maladi. Însă toate fac parte din lista de mituri despre cancer, căci nu există dovezi științifice în sprijinul lor. Dacă ceva a funcționat pentru cineva, nu înseamnă că va ajuta și pe altul.

De multe ori auzim doar poveștile de succes despre un tratament sau altul, dar nimeni nu spune nimic despre cei care au încercat același leac și totuși au murit. Bineînțeles că bolnavii de cancer sunt dispuși să încerce orice, dar este bine ca aceștia să fie foarte atenți dacă cei care dețin aceste leacuri miraculoase vor să aibă un câștig financiar de pe urma lor.

7: Marile companii farmaceutice ascund leacul pentru profit

O altă ideea foarte populară este faptul că marile companii farmaceutice, adica Big Pharma, împreună cu guvernele, ascund leacul pentru cancer pentru a se îmbogăți de pe urma bolnavilor. Aceasta face parte din cele mai propagate mituri despre cancer. Nu e niciun dubiu că industria farmaceutică are probleme cu transparența studiilor clinice, însă aceasta este direct interesată să găsească un tratament eficient pentru toată lumea. Numai așa ar putea avea vânzări foarte mari, inclusiv în cazul celor care refuză terapiile standard și apelează la cele naturale sau holistice.

În plus, există numeroși oameni bogați, cu influență, politicieni, medici sau angajați în companiile farmaceutice, care mor de cancer. Este absurd să afirmi că cineva ascunde tratamentul și nu îl folosește. Este o ofensă adusă comunității de cercetători, organizațiilor care luptă împotriva acestei boli și mai ales bolnavilor de cancer din întreaga lume.

8: Tratamentul alopat anti cancer ucide mai mulți oameni decât vindecă

Tratamentele clasice anti cancer, indiferent că vorbim de chimioterapie, radioterapie sau îndepărtarea chirurgicală, sunt foarte agresive pentru organism, ele vor afecta inevitabil și celulele sănătoase. De multe ori, ele nu funcționează, mai ales dacă boala este în stadiu final. Însă unul dintre cele mai temute mituri despre cancer este că numai 3% dintre pacienți scapă de boală, dar acest lucru este fals.

Este important pentru oameni să știe că în cele mai multe cazuri, mai ales cele descoperite la început, tratamentul clasic funcționează. De exemplu, 96% din bolnavii de cancer testicular se vindecă cu terapii alopate, comparativ cu 70% în anii ’70. Iar trei sferturi dintre copiii care suferă de cancer trăiesc, comparativ cu un sfert, în anii ’60, când nu se făcea chimioterapie.

9: Nu se fac progrese în lupta anti cancer

Printre numeroasele mituri despre cancer se află și cel legat de progresul în tratarea aceste maladii. Există numeroase studii, care scot în evidență numărul din ce în ce mai mare de supraviețuitori, grație medicamentelor de ultima generație care apar pe piață. Datorită progreselor științifice, numărul pacienților din Marea Britanie, care se vindecă de cancer, s-a dublat, iar rata de deces a scăzut cu 10% în ultimii zece ani.

Există însă anumite tipuri de cancer despre care nu s-au aflat foarte multe lucruri, cum ar fi cancerul de plămâni, cerebral, pancreatic și de esofag. Mai este o cale lungă până vom reuși să ținem sub control această maladie și să găsim un leac pentru ea, dar în fiecare an șansele de a supraviețui acestei boli cresc considerabil.

10: Rechinii nu fac cancer

Unul dintre recentele mituri despre cancer este acela că rechinii nu dezvoltă această boală. Din cauza acestei teorii, foarte multe exemplare ale acestei specii au fost măcelărite de oameni pentru a face din cartilagiul lor diverse tratamente anti cancer, vândute bolnavilor disperați să încerce orice pentru a se vindeca sau a-și ameliora boala.

Dar biologii marini au descoperit numeroși rechini, care sufereau de cancer de piele, demontând astfel teoria folosită de numeroase persoane care caută să se îmbogățească de pe urma bolnavilor de cancer.

sursa www.ziuanews.ro


Articole Asemănătoare
3698

Puterea rugăciunii Sfântului Serafim de Sarov

Rugăciunea Sfântului avea mare putere. Tămăduia bolnavi care ajunseseră deja în pragul morţii. În mai 1829 se îmbolnăvise grav soţia lui Alexei Iurievici Vorotilov, din satul Pavlov, regiunea Gorbaciov. Vorotilov avea mare credinţă în puterea rugăciunii Sfântului, dar şi Sfântul îl iubea ca pe un ucenic de-al lui. A plecat deci îndată spre Sarov, unde […]

Articole postate de același autor
1800

Pelerinaj pe meleagurile sorocene

S-a stabilit o frumoasă tradiție ca în duminica dinaintea hramului orașului Soroca, pelerini și slujitori să se adune la catedrala episcopală, pentru a o cinsti pe Maica Domnului și a ne cunoaște locurile îmbibate de atâta istorie și spiritualitate. Peste o sută de pelerini din Chișinău și din parohia ”Sf. Irh. Nicolae” din s. Pelinia, […]