Pilulele contraceptive: bărbaţii se aleg cu sex gratuit, iar femeile cu cancer

5099

Săptămâna trecută am citit o ştire conform căreia pilulele contraceptive pot cauza cancer la creier.

Conform British Journal of Clinical Pharmacology, femeile care folosesc medicamente contraceptive în orice moment al vieţii lor, prezintă o rată cu  50 de procente mai mare de a dezvolta un anumit tip de tumoare cerebrală. Cercetătorii au concluzionat că aceste rezultate, deşi surprinzătoare, nu ar trebui să reprezinte un motiv de a întrerupe administrarea pilulelor.

Au dreptate! Doar aceste rezultate singure ar fi probabil cel mai bun motiv pentru a nu mai lua vreodată contraceptive orale. Dar dacă le punem într-un blender şi le amestecăm cu toate celelalte aspecte negative ale pilulelor contraceptive, vom obţine un smoothie oribil. Că tot veni vorba de smoothie, într-o ţară în care mâncarea sănătoasă este la mare căutare, grăsimile sunt interzise, ţigările aproape că sunt interzise, iar sucurile cu zahăr sunt următoarele la tranşat, pilulele contraceptive ar fi fost cu siguranţă subiectul unor investigaţii amănunţite dacă nu ar fi reprezentat euharistia feminismului liberal.

NOTĂ: nu spun că doar feministele liberale iau pilula contraceptivă. Spun că aceasta este de o importanţă crucială pentru filosofia feminismului liberal deoarece este privită ca o „eliberare” din normalul lor biologic. Sunt convins că unele femei iau pilula fără să o privească la modul ăsta. Totuşi, ea rămâne o chimicală sacră din cauza implicaţiilor sale sociale şi politice. Dacă nu ar fi avut aceste implicaţii – dacă oamenii ar fi tot aşa de rigizi/corecţi cu pilula aşa cum sunt cu, să zicem, Tylenol (n. tr. marcă americană de medicamente cunoscută pentru reducerea durerii, reducerea febrei, ameliorarea simptomelor de alergii, dureri de cap, tuse și gripă) – am fi trăit într-o cultură cu totul diferită, iar chimicalele care controlează sarcinile nu ar fi fost nici pe departe omniprezente.

Dacă sistemul reproductiv al femeii ar fi privit, mai degrabă, ca o putere şi nu ca o boală, povară sau oprimare, cred că liberalii şi conservatorii deopotrivă ar putea găsi multe argumente comune pentru a respinge pilula. Dacă am reuşi cu toţii să trecem peste ideea că femeia trebuie să se elibereze de natura ei, atunci am putea privi controlul hormonal al sarcinilor ca ceea ce este în realitate: o otravă. Şi nu doar otravă pur şi simplu, ci otravă plasată în mod nedrept dinaintea femeilor. Feministele sunt într-o căutare continuă de dublu standard (n.tr. expresia dublu standard este un neologism provenit din limba engleză, desemnând o regulă, o lege, un principiu, un regulament, care este folosit(ă) și aplicat(ă) într-un mod preferențial pentru persoane și situații diferite), însă le uită pe cele mai evidente. Femeile îşi asumă riscurile enorme şi consecinţele contracepţiei, iar bărbaţii se aleg cu sex gratuit din toată facerea asta.

Unde este furia feministă când ai nevoie de ea?

Aşa că, în spiritul unităţii, aş vrea să evidenţiez cinci motive pentru care toată lumea ar trebui să urască pilula:

O dietă permanentă de chimicale potenţial nocive

În ziua de azi refuzăm să mâncăm un hamburger dacă am aflat că vaca a fost injectată cu hormoni sintetici.  Este rău pentru mediul înconjurător, spunem noi, şi probabil că este rău şi pentru noi. Daţi-ne carne de vită fără chimicale! Jos chimicalele! Fără hormoni în mâncarea noastră! Asta este mantra noastră şi suntem dispuşi să ne asumăm costul şi deranjul de a fi asiguraţi că nugget-urile de pui şi fripturile de vită sunt organice şi naturale.

Totuşi, aceste convingeri se aplică cumva foarte rar acestui mix de hormoni sintetici pe care multe femei îl consumă aproape zilnic, ani şi ani la rând. Nu există nicio altă explicaţie pentru aceasta contradicţie: fie entuziasmul „organicului” este o minciună, fie este aplicat în mod eronat.

Cred că, într-o anumită măsură, ambele. Constat că în cultura noastră deseori dăm din întâmplare peste concluziile corecte, după care le îndreptăm exact în direcţia greşită. În cazul de faţă avem dreptate să ne agităm în legătură cu consumul de chimicale şi hormoni sintetici, dar ar trebui să fim mai puţin îngrijoraţi de chimicalele care ne fac friptura aşa delicioasă, şi mai mult îngrijoraţi cu privire la chimicalele care alterează în mod fundamental psihologia femeii şi îi exploatează sistemul reproductiv. Pare o prostie să ne agităm atâta pentru mâncarea modificată genetică când suntem atât de dornici de a ne modifica chimic pe noi înşine.

2). Infectarea corpului femeii

Pilula contraceptivă este un „medicament” extrem de dăunător proiectat pentru a „vindeca” o funcţie normală a organismului femeii. Se pare că bărbaţii care dezvoltă şi promovează aceste pilule sunt misogini deoarece au transformat sistemul reproductiv al femeii într-o boală.

Acel articol din Times, pentru care am pus link mai sus, ne aminteşte încă din prima frază că „administrarea oricărui medicament înseamnă a pune în balanţă beneficiile şi riscurile asociate”. Aşa este, nu e nicio îndoială. Dar există vreun medicament care să provoace formarea cheagurilor de sânge şi cancer (mai multe despre asta imediat), beneficiul primar fiind bulversarea unei funcţii a organismului care este naturală, normală şi sănătoasă? Pilula contraceptivă are riscuri asemănătoare cu ale altor medicamente, însă, spre deosebire de ele, pilula nu a fost creată pentru a trata o disfuncţie. În schimb, a fost creată pentru a cauza o disfuncţie. Pilula păcăleşte glanda pituitară a femeii făcând-o să „creadă” că este însărcinată tot timpul. În felul acesta previne ovulaţia şi face ca mucusul cervical să se îngroaşe, mimând astfel starea de sarcină în corpul femeii.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla pur şi simplu, fără ajutorul pilulei sau fără ca femeia să fie însărcinată, aceasta ar merge la un control, iar medicul ar diagnostica-o cu un fel de boală sau dezechilibru. Aşadar, pare ciudat faptul că ea merge tot la medic pentru a-i prescrie un medicament care îi provoacă acel lucru care, dacă s-ar întâmpla fără medicaţie, ar fi considerat boală. În orice altă situaţie este general cunoscut faptul că organismul nostru funcţionează într-un anume fel şi că nu trebuie să acţionăm împotriva proceselor lui naturale timp îndelungat.

3). Cancerul şi cheagurile de sânge

Am discutat deja despre cancerul la creier. Sigur este o legătură şi între cancerul la sân şi contraceptivele hormonale. Pur şi simplu este. Şi nu ar fi o consecinţă surprinzătoare, mai ales când mergi la medic să îţi prescrie un cancerigen clasa 1 pentru a trata ceva care nu este o boală. Sunt o mulţime de oameni cumpăraţi fie financiar, fie ideologic, ca să pretindă că aceste substanţe cancerigene inutile, administrate timp de zeci de ani, nu pot cauza niciun rău organismului. Dar acei oameni sunt nişte mincinoşi.

Cheagurile de sânge sunt un alt risc major asociat utilizării de contraceptive hormonale. Ar trebui să citiţi câteva dintre poveştile femeilor care au fost afectate de pilulă apoi să luaţi în considerare că au suferit toate aceste efecte secundare deoarece li s-a spus că mecanismele naturale ale corpului lor trebuie tratate ca o afecţiune.

Când „tatăl pilulelor contraceptive” (iată un titlu ironic) a murit săptămâna trecută, am citit câteva articole care îl elogiau ca fiind „eliberatorul”  femeilor. A eliberat femeile de ele însele, ni se spune, şi asta ar trebui să ne inspire un sentiment pro feminin?

Este ridicol. Şi periculos.

Toate procesele intentate producătorilor de pilule contraceptive ar trebui să vă atragă atenţia asupra pericolului. De curând, compania Johnson and Johnson a plătit 68 milioane de dolari unei femei care a suferit din cauza produselor lor de contracepţie. Peste 10.000 de femei au depus plângere împotriva pilulei contraceptive YAZ după ce au suferit de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale şi alte complicaţii care pun viaţa în pericol.

Toate aceste efecte secundare sunt listate alături de lucruri ca migrene cronice, vedere înceţoşată, dar riscurile sunt adeseori minimalizate. Şi cum în zilele noastre pilula se ia de la vârste din ce în ce mai mici, este greu de crezut că fetele la vârste fragede pot aprecia gravitatea deciziei lor.

Ele introduc hormoni sintetici în organismele lor. Îşi impun propriului organism un cancerigen care face parte din aceeaşi grupă cu plutoniul sau cu radiaţia neutronică. Acestea nu au doar rate crescute ale cancerului la sân sau creier, ci şi ale cancerului cervical şi de ficat.

Aceste aspecte au fost bine evidenţiate pentru toate aceste fete?

Oare înţeleg ele pe deplin ceea ce fac?

Mă îndoiesc.

4). Confuzie şi divorţ

S-au făcut o mulţime de cercetări despre cum pilula contraceptivă afectează gustul femeilor pentru bărbaţi. Este un subiect fascinant şi morbid şi vă încurajez să vă informaţi în legătură cu el dacă nu aţi făcut-o până acum. Pentru a rezuma şi simplifica, femeile care sunt sub efectul pilulei tind să aleagă bărbaţi care sunt mai feminini. Acest lucru ar putea explica, parţial, transformarea culturii pop de la Frank Sinatra la Justin Bieber, de la John Wayne la Zach Efron şi aşa mai departe, însă implicaţiile sunt mult mai profunde. Pilulă, fiind o substanţă chimică care învălmăşeşte profund biologia femeii, creează confuzie şi o împinge spre bărbaţi de care, în mod normal, nu ar fi atrasă. Este naiv să credem că acest lucru nu dăunează relaţiilor.

Pe lângă toate efectele secundare din plan fizic, este înspăimântător să vezi că un medicament ar putea face asemenea ravagii psihologice.

Acesta este un motiv, deşi nu singurul, pentru care rata de utilizare a pilulei contraceptive şi rata divorţurilor urmează un trend aproape identic. Pe măsură ce pilula devenea din ce în ce mai populară, la fel se întâmpla şi cu divorţurile. Acest fapt nu demonstrează ceva neapărat, şi cu siguranţă nu poţi da vina pe pilula pentru decizia ta de a divorţa, dar este o corelaţie pe care nicio persoană onestă nu ar putea să o ignore.

Iată o altă corelaţie interesantă: printre cuplurile care folosesc planificarea familială naturală, rata divorţurilor este mai mică de 3 procente. Demonstrează asta ceva? Nu, nu luată de una singură, dar ne dă un subiect la care să reflectăm.

Poate că planificarea familială naturală cere încredere, disciplina şi auto-control, şi poate că şi căsnicia are nevoie de toate aceste lucruri. Şi poate că ar trebuie să adăugăm vieţii noastre sexuale toate acele lucruri care ar trebui aduse în căsniciile noastre. Şi poate, cu cât vom face asta mai mult, cu atât mai mult ne vom proteja pe noi înşine de divorţ. Şi dacă tratăm sexul ca pe ceva care este doar de agrement, în cele din urmă îi vom diminua din semnificaţie, lucru care ne va slăbi căsniciile, lucru care ne va slăbi pe noi înşine, lucru care le va aduce mulţi bani avocaţilor care se ocupă de divorţuri.

5). Commodification (transformarea lucrurilor în produse care pot fi comercializate)

Poate că aţi mai auzit acest termen. Ei bine, dacă aveţi prin preajmă proaspăt absolvenţi de facultate, e posibil să îl fi auzit. Este un termen Marxist (de unde legătura cu absolvenţii de facultate) care se referă la faptul că ideile şi oamenii pot fi transformaţi în produse, în sistemul capitalist. Destul de corect. Cu siguranţă în zilele noastre există multă commodificationalizare (hei, dacă Marx poate inventa cuvinte, pot şi eu).

Pilula contraceptivă este Exponatul A.

Susţinătorii pilulei degradează statutul femeii aducând la acelaşi nivel valoarea ei umană cu valoarea economică. Ei spun că femeile trebuie să se sterilizeze, fie permanent, fie temporar, ca să poată avea o carieră de succes. Valoarea ei ca femeie, ca fiinţă umană, este plasat sub valoarea ei ca şi angajat sau consumator. Nu vorbesc eu prea des despre acest subiect, dar poate că aici este locul unde ar trebui să căutăm discriminarea sexuală la locul de muncă. Un singur lucru vă spun: dacă oamenii de ştiinţă ar dezvolta vreodată o pilulă contraceptivă pentru bărbaţi care le-ar cauza impotenţă, cu riscul de a face cancer, fiind nevoiţi să ia zilnic câte o doză şi care le stafideşte testiculele, vă garantez că această pilulă nu va fi printre cele mai bine  vândute medicamente. Până şi bărbaţii care sunt de acord cu pilula contraceptivă pentru femei dintr-o dată vor realiza că întreaga idee este mai degrabă dezgustătoare decât degradantă.

Cel puţin eu aşa aş gândi. Şi dacă aş fi angajat într-o companie în care singurul mod de a avansa este impotenta impusă chimic, mi-aş da demisia şi aş căuta un alt angajator care nu se aşteaptă să îmi sacrific bărbăţia pentru binele lui. Cred că este în regulă să gândesc aşa deoarece aceeaşi părere o am şi despre varianta feminină a acestei situaţii.

Despre asta este vorba. Întotdeauna suna îngrozitor când pui lucrurile în alt context.

Dar, până la urmă, fiecare va decide pentru el. Sper că, dacă am reuşit să realizez ceva cu aceste argumente, am demonstrat cel puţin că decizia de a utiliza contraceptive hormonale este mult mai complicată decât pretindem noi că este.

Sau poate că nu este deloc complicat.

sursa http://stiripentruviata.ro


Articole Asemănătoare
3267

Apel de ajutor pentru micuţul Lucas

Are doar 2 ani, dar deja știe ce înseamnă picurători, injecții, puncții. El știe ce însemnă durerea… Lucas a fost diagnosticat cu o formă a cancerului foarte rar întâlnită la copii – Leucemie acută mieloblastică (M2). Este un copil activ și minunat. Doar privirea îi este matură, înțelegătoare și în ochii lui de copil, domină […]

Articole postate de același autor
3864

Mă ascultă pe mine Dumnezeu?

Şi atunci mă gândeam – m-a încurajat foarte mult – , că Sfântul Macarie se ruga pentru Egipt şi se foloseau toţi de rugăciunile lui, şi ereticii (slujitorii idoleşti). Pentru toţi cetăţenii Egiptului s-a rugat. Să nu neglijaţi rugăciunea, zicând vorbe ca acestea: „Mă ascultă pe mine Dumnezeu?” Părinţilor! Fraţilor! Dacă tu, frate, cum te […]