Oare s-a schimbat duhovnicul meu?

3481

Vă mărturisesc un lucru: Eu însumi, atunci când merg la Duhovnicul meu, uneori plec de la Sfânta Spovedanie umilit, liniștit, plin de pace și de bucurie, alteori sunt agitat și mă simt neîmplinit, oarecum neiertat de Dumnezeu. Oare s-a schimbat duhovnicul meu? Nu. Problema este a mea: uneori mă rog o săptămână întreagă înaintea spovedaniei, merg pregătit, alteori fac lucrul acesta cu superficialitate. Concluzia: Harul este mereu în Duhovnic, dar terenul primirii Harului nu este întotdeauna cel adecvat. Exact ceea ce a spus Domnul nostru în Pilda Semănătorului. A căzut același fel de sămânță în patru terenuri diferite, și doar într-unul dintre ele sămânța a încolțit, s-a dezvoltat și a rodit! Vina a fost a pământului, nu a sămânței, deci.

Totuși expresia de "preot cu Har" nu este chiar așa de greșită pe cum pare. Har au toți preoții, dar pentru că nu toți își lucrează pământurile inimilor cu aceeași râvnă, în unii Harul rodește din belșug, iar roadele se văd în afară, în alții Harul rămâne nelucrător datorită indiferenței purtătorului. Cu alte cuvinte, la unii preoți Harul lucrează și asupra lor, și asupra credincioșilor, iar la alții Harul va lucra DOAR asupra credincioșilor, bineînțeles, în slujbele pe care acești preoți le oficiază.

Stați deci fără frică, iubiților: pentru voi, Harul este întotdeauna prezent cu punctualitate ÎN ORICE PREOT ORTODOX! Pregătiți-vă bine inimile pentru primirea lui, smulgeți buruienile poftelor rele, afânați-vă inimile cu rugăciunea, udați-le cu lacrimile, îngrășați-le cu milostenia, iar apoi mergeți fără îndoială la preoți, iar Harul Domnului nostru Iisus Hristos va lucra din belșug asupra voastră, spre veșnică mântuire, amin.

Preot Sorin Croitoru


Articole Asemănătoare
4176

Cum putea scăpa de lăcomia pântecelui?

Prin post. Și cum putem să postim? Mâncând foamea! Și hrănindu-ne la micul dejun cu o bucățică din Sfânta Scriptură. Este de-adevăratelea așa. La trezire nu trebuie decât un verset-două să citești, nu-ți ia mult timp. Dar să-l citești, să-l mănânci! Adică zici „Doamne, mănânc Cuvântul Tău”… și citești. „Sărut mâna pentru masă!” și-ai plecat. […]

Articole postate de același autor
1502

„Nașterea Maicii Domnului” – Sărbătoarea Hramului Sfintei Mănăstiri Curchi

Astăzi, 8/21 septembrie 2018, când întreaga creștinătate drept-măritoare prăznuiește momentul ziditor de suflet din viața Maicii Domnului, și anume Nașterea Ei, PS Episcop Siluan de Orhei, Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi și Vicar al Mitropoliei Moldovei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală dedicată sărbătorii Hramului Sfintei Mănăstiri […]