Actualitate

Expoziție de icoane din colecții particulare chișinăuiene

1988

La 21 iulie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Clubul Internațional al colecționarilor din Moldova au organizat expoziția ”Icoane din colecții particulare chișinăuiene”, care va fi expusă vizitatorilor muzeului pîna la data de 31 decembrie 2016.

Sunt prezentate 125 de icoane pictate pe lemn, în ulei și tempera, încadrate cronologic în perioada secolelor XVII – XIX. Majoritatea icoanelor sunt de proveniență rusească, dar se regăsesc și câteva exemplare  create în Basarabia.

La eveniment a fost present și preotul Nicolae Ciobanu, președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldove, care a amintit în discursul său despre râvna credincioșilor față de obiectele sfinte, inclusive și icoanele, care au fost salvate de la distrugere în perioade de prigoană a Bisericii. Datorită acestui fapt, azi în bisericile din tara noastră găsim icoane de sute de ani care au fost întoarse odată cu redeschiderea acestora. Părintele Nicolae a transmis cuvântul de mulțumire a ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, proprietarilor acestor icoane pentru faptul  că au salvat și păstrat acest patrimoniu spiritual – cultural, dar și organizatorilor acestei expoziții inedite.

Ne dorim ca în viitor să fie expuse și icoane ale credincioșilor din orașele și satele Moldovei, astfel se vor descoperi alte icoane ce sunt de mare valoare duhovnicească și culturală a patrimoniului nostru național.

sursa nicolaeciobanu.wordpress.com


Articole Asemănătoare
95

Nu ne putem permite să stăm în fața fața icoanei și să rostim vorbe goale

Într-o zi mi s-a adresat o femeie: „Părinte, de mulți ani citesc rugăciunile, le citesc și dimineața și seara, dar cu cât mai mult le citesc, cu atât mai puțin îmi sunt pe plac și cu atât mai puțin cred că mă pot considera o persoană credincioasă. Nu doar că sunt obosită de aceste rugăciuni, […]

Articole postate de același autor
11797

Bucate de post de la Mănăstirea Valea Neagră

Mănăstirea Valea Neagră (jud. Vrancea) este cunoscută credincioşilor în primul rând datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusă în secolul al XVIII‑lea de la Kiev, de către Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, care era de origine ucrainean. Totodată, pentru frumoasa şi smerita biserică din lemn, tot de secol XVIII, care găzduieşte această sfântă icoană. Există în acest loc multă istorie […]