Actualitate

Cauzele agresivității în societatea umană

2728

În seara zilei de 17 februarie invitatul Serilor duhovnicești, la Biserica ,,Întâmpinarea Domnului’’, USM, a fost etologul, doctorul în biologie Dorian Furtună. Autor al cărților ,,Retorica în fața morții’’ și ,,Homo aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența’’, oaspetele a discutat cu tinerii despre cauzele agresivității în societatea umană.

Conștienți de complexitatea fenomenului abordat, cei prezenți au dedus cauzele principale ale acestuia: consumul excesiv de alcool, lipsa celor 7 ani de-acasă, determinată de migrațiile în masă, neimplicarea ambilor părinți în educarea copilului, educația prin intermediul violenței verbale/fizice în familie, traumatismele, frustrările economice/sociale/politice, factorul genetic ș.a.

Înarmat cu date statistice și studii aprofundate, invitatul ne-a convins că pentru a lupta cu acest fenomen este necesară o diagnosticare corectă a factorilor care îl generează și a prefigurat o eventuală evoluție a situației curente în RM.

Concluzia la care am ajuns împreună este că pentru a stopa acest viciu este necesară implicarea familiei, școlii, bisericii, respectiv a părinților, profesorilor, preoților, psihologilor. Iar fundamentul în această luptă trebuie să-l servească o educație corectă, bazată pe valori morale universale.

Mulțumim domnului Dorian Furtună pentru deschiderea de a participa în cadrul Serilor duhovnicești și de a prezenta din perspectivă laică o problemă care vizează întreaga societate.


Articole Asemănătoare
2260

Să dobândim forțe și înțelepciune pentru a înfrunta încercările

În seara zilei de miercuri, 9 noiembrie 2016, tinerilor le-a vorbit părintele Octavian Moşin, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM.  Societatea de azi devine tot mai laicizată, mai materialistă și mai consumistă, iar un creștin nu mai știe cum ar fi posibilă o viață în duhul învățăturii și moralei creștine. Acasă, la serviciu, chiar și în […]

Articole postate de același autor
4847

În Georgia a fost cinstită prin rugăciune ziua pomenirii părintelui Gavriil (Urghebadze)

Pe 22 februarie s-au împlinit doi ani din ziua aflării moaștelor sfântului părinte Gavriil, cel nebun întru Hristos. La mănăstirea Samtavro a fost oficiată o slujbă praznicală de către duhovnicul acestui așezământ, arhimandritul Lazăr (Gagnidze). La serviciul divin au participat o mulțime de creștini. Aceasta se datorează faptului că exact în urmă cu doi ani […]