Actualitate

Ce mir aducem Domnului?

4126

Un păhăruț de rachi, lucum și un pahar de apă rece pe o tavă de argint vechi- astfel întimpinau  mănăstirile grecești  de pe muntele Athos pe pelerini. Mănăstirea rusească de pe munte tot întimpină destul de bine, dar deja cu mult mai prozaic și mai modest. Iar în mănăstirile noastre se întimplă și așa: Inscripție pe o foaie:,, Mănăstirea nu este pensiune. Ea este dea dreptul instituție de îndreptare, unde în sudoarea frunții, fiecare locuitor duce o lupta aprigă cu obiceiurile păcătoase, cu patimile, cu deficiențele. Sunați,,.

Mănăstirea, doar, nu este un cămin pentru specialiști, care nu s-au realizat în lume, dar ,,o stație telefonică,, pentru o legătură mai bună cu Dumnezeu.

Călugării trebuie iubiți. Ei trebuie îngrijiți ca pe o floare scumpă, ca pe o comoară. Lumina lor sînt îngerii, iar lumina noastră- călugării. Ei sînt cei mai buni oameni pe pămînt. Harul rugăciunii, al dialogului cu Dumnezeu și cercetării lăuntrice- este un dar imens.

Par. Siluan de pe Muntele Athos spunea, că omul lui Dumnezeu ar putea să facă lucruri mai bune decît ceilalți, dar pentru aceasta el trebuie să iubească mai mult decît orice- lucrul. Iar el  iubește mai mult decît orice pe Dumnezeu.

Din toate colțurile țării, oamenii sînt gata să meargă la călugăr, care nu se ascunde de ei sub pretextul ca are treburi, ci îi ascultă cu atenție, oferindu-le din darurile și înțelepciunea pe care a obținut-o prin lucru duhovnicesc și prin studiu.

Ne pare, cîteodată, că  trăim o viață plăcută Domnului, dar ținem minte datoria de cîteva copeici cu anii. Ne pare, că trăim în prietenie, dar este atît de trist, că poți pierde un prieten dacă ai închis ceva mai zgomotos, ușa de la mașina lui. Dar iată că, călugărul poate să ne trezească, să ne îndrume și să ne întoarcă pe calea Adevărului. Mai mult decît atît, starea harică  a călugărului îi permite să posede o astfel de armonie, pe care o poate transmite și celorlalți, asemeni unui dirijor de cor.

Sîrguința monahală- este partea bună a Mariei, care stă la picioarele lui Iisus, și slujirea Martei este de asemenea o parte indispensabilă din misiunea lui Dumnezei. Aceasta este modul de slujire a majorității dintre noi. Călugări sînt puțini, iar ei ca profesioniști al celor spirituale, sînt ocupați cu cea mai fină și bineplăcută lucrare. Așa și slujirea noastră Domnului este diferită și este întocmită astfel, ca fiecare dintre noi să slujească Domnului cu darul cel mai de preț pe care-l are.

Cineva își aduce ca prinos smirna, altul- mirul, toate aceste daruri sînt bineplăcute Domnului, deoarece sînt prinos de jertvă, mulțumire și dăruire.

traducere şi adaptare Olga Armaş

sursa http://www.pravmir.ru/miro-i-mironosicy/


Articole Asemănătoare
22

Întâmplarea care a schimbat viaţa Părintelui Melchisedec

Părintele Melchisedec, înainte de a primi marea schimă, se numea Mihail şi, ca toţi ceilalţi preoţi, slujea la mănăstire. Era un tâmplar bun şi harnic. În biserici şi în chiliile fraţilor există şi acum cufere, strane, iconostase, dulapuri şi multe alte obiecte de mobilier utile care au ieşit din mâinile lui. Lucra, aşadar, de dimineaţa […]

Articole postate de același autor
5901

Ajutorul Sfintei Xenia a venit imediat

Mult timp a căutat V.A. o slujbă care să-i convină, dar nu a găsit. A încercat în multe locuri să lucreze, dar nicăieri nu a putut rămâne. Lucra câte o săptămână, după care pleca, iar uneori era dat afară de către conducerea fabricii în care se angajase. Trecură câţiva ani tot încercând să-şi găsească un […]