Medic celebru, criticat că a adus credința în spitale: „Medicina este profesia unde Dumnezeu este cel mai prezent”

15172

Radu Tincu, medic specialist în ATI și toxicologie, se numără printre puținii specialiști care recunosc și vorbesc public despre credința în Dumnezeu.

Medicul primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București, Radu Țincu a vorbit în cadrul emisiunii ”În Oglindă”, la Kanal D2, despre importanța credinței în rândul medicilor.

Medicul Radu Țincu își mărturisește credința în Dumnezeu

Întrebat unde se află în raportul știință-religie, medicul Radu Țincu a răspuns simplu, „la punctul de întâlnire, la mijloc”.

„Eu cred că medicina este profesia unde Dumnezeu este cel mai prezent. Unde ar putea Dumnezeu să fie mai prezent decât acolo unde se dă lupta dintre viață și moarte? Unde ar fi nevoie de Dumnezeu mai mult, decât acolo unde e suferință?

Oamenii care ajung în Terapie Intensivă, pe patul de spital, sunt oameni care suferă enorm. Suferința fără Dumnezeu nu poate trece la fel de ușor, chiar dacă noi îi ajutăm cu medicamente, îi ajutăm cu anumite tratamente.

Mulți dintre ei ne văd pe noi, inițial, ca salvatorii lor, ceea ce, desigur, profesia de medic îți oferă această virtute, însă dincolo de noi, întotdeauna este Dumnezeu.

Și de ce este Dumnezeu? Pentru că omul nu suferă doar cu trupul, suferă și cu sufletul. Acești oameni au, mulți dintre ei, suferințe sufletești. Au nevoie să fie ascultați de preotul spitalului. Au nevoie să se destăinuie. Au nevoie să se împace cu ei.

Pe patul de spital, când moartea suflă lângă tine, ți se resetează viața

Pe patul de spital în reanimare, când știi că moartea e aproape, suflă lângă tine, acolo, și o simți, în mod clar ți se reseteaază viața. Te gândești ce ai făcut bine, ce ai făcut rău. Încă mai ai timp să mai poți face ceva.

Și mulți dintre cei care sunt pe patul de spital cer acel ceva. Acel ceva putând să fie o discuție cu preotul, în care să scape de apăsările lor interioare, sufletești. Alții își cheamă rudele, vor să-și ceară iertare, vor să se împace.

Nu poți pleca din această lume decât dacă te-ai împăcat cu tine și cu ceilalți. Această stare de pace pe care ți-o oferă Dumnezeu este esențială. Pentru că, până la urmă, toți ne temem de moarte”.

 „Nu cred că există medici care nu cred în Dumnezeu”

Deși poate fi considerat o raritate, pentru credința sa, dr. Țincu nu crede că există cu adevărat medici care nu cred în Dumnezeu.

„Nu cred că există medici care nu cred în Dumnezeu. Dar se exprimă poate mai greu. Poate nu au reușit să aibă claritatea unui discurs în legătură cu religia. Pentru mulți oameni de știință poate să li să pară o stigmatizare să vorbească în public despre Dumnezeu.

Dumnezeu nu poate fi perceput, așa cum am vrea noi medicii, ca în tratatele de medicină. Nu putem să găsim formule care să explice existența lui. Însă, cu siguranță, putem să ne întoarcem în sufletele noastre și să ne gândim dacă nu cumva, ca doctori, am avut câteva experiențe pe care nu ni le-am putut explica.

Am putea vedea că undeva, la un moment dat, o putere divină, o iluminare, a făcut parte din viața noastră. Decizia medicală se ia, sigur, pe baza pregătirii, pe baza dovezilor științifice.

Dar decizia bună vine dintr-o inspirație. Această inspirație poate fi chiar o iluminare a Duhului Sfânt”, a explicat Radu Țincu.

 Criticat pentru că a dus credința în spitale

Radu Țincu, criticat pentru că a încercat să îmbine credința cu știința, a dat replica tuturor comentariilor răutăcioase din cauza acestui lucru.

„Cine vorbește de contradicție dintre religie și medicină este rău intenționat. (…) Când am fost criticat, m-am supărat, pentru că oricât aș vrea să nu pun la suflet anumite lucruri, partea noastră umană nu ne lasă.

Am făcut totul cu dragoste, cu ideea că lumea va fi bucuroasă. N-am făcut nimic pentru mine, ci pentru spital.

(…) Refuz să cred că un doctor nu are credință, pentru că nu are cum să fie doctor. Doctorul nu este robot. Eu cred că sunt doctori care și-au dobândit credința, cu cât crești mai mult în zona medicală, cu atât crezi mai mult.

Suferința este vindecătoare. Am avut pacienți care nu credeau deloc în Dumnezeu și când au plecat de acolo au construit biserici”, a mai spus medicul Radu Țincu.

Sursa: doctorulzilei.ro


Articole postate de același autor
1173

Durerea și bucuria noastră

Acum mă bucur de suferințele mele pentru voi şi împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica (Coloseni 1, 24) Și în noi, când ne aflăm în suferință, trebuie să precumpănească bucuria şi dragostea. Suferind, să uităm de noi înșine și în primul rând să ne îndreptăm către Dumnezeu prin […]