Săptămâna Tineretului Ortodox la Sălcuța: atitudine, creativitate, mărinimie

1631

Cea de-a șasea săptămână din Postul Mare este declarată Săptămâna Tineretului Ortodox. La Sălcuța, această perioadă are conotații întru totul speciale, pentru că aici, leagănul tinerilor - școala, s-a născut în biserică, fibrele acestora au concrescut, încât cele două instituții au devenit inseparabile. În Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” tinerii nu sunt catalogați după cele exterioare, ci sunt ascultați, povățuiți, sprijiniți, revelându-se, astfel, partea lor cea mai bună și mai frumoasă. Toate aceste virtuți alese și cu grijă cultivate de dascălii și preoții din localitate, dau roade dintre cele mai de preț - generații sănătoase, care sporesc duhovnicește.

Săptămâna Tineretului Ortodox ne-a oferit adevărate repere pe cale spirituală. Membrii Asociației Ortodoxe pentru Copii și Tineret „Valeriu Gafencu”, ghidați de părintele Nicolae Jelihovschi, și-au planificat cu multă migală activitățile pe care le-au desfășurat în cea de-a două săptămână de prier, astfel încât finalul acesteia, din Duminica Floriilor, a fost plin de Lumină, Binecuvântare și Împlinire spirituală.

Tinerii au dat startul activităților în dimineața zilei de 11 aprilie, atunci când și-au întâmpinat profesorii, la ușa școlii, cu brățări și ecusoane handmade, menite să vestească tuturor însemnătatea specială a Săptămânii ce urmează. La fiecare oră de religie, elevii au discutat despre rolul imperios al credinței în viața unui tânăr și despre cum să luptăm și să eliberăm de capcane acest drum al întâlnirii cu Dumnezeu pe care trebuie să-l pășim încă din tinerețile noastre. Spre seară, copiii și tinerii din localitate au fost prezenți la Biserică, unde a fost citit Canonul de rugăciune pentru mântuirea copiilor și Rugăciuni pentru luminarea minții.

Zilele ce au urmat nu au cedat deloc la încărcătura spirituală. Am ascultat cu toții o gazetă radiofonică, prin intermediul căreia președinții AO „Valeriu Gafencu”, Ion Jelihovschi și Mădălina Țurcanu, au adresat un mesaj de felicitare comunității educaționale sălcuțene. Au urmat recitaluri de poezii, canonul de rugăciune către Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni în ziua trecerii sale la Domnul și, la finalul zilei, s-a repetat intens pentru Drumul Crucii din Ziua Floriilor.

Copiii și tinerii s-au alăturat cu mare deschidere și evenimentelor din Săptămâna dedicată activităților ecologice și au curățat și îngrijit parcul din localitate, aflat chiar în preajma Bisericii. După muncă, și-au făcut timp de rugăciune, cântec și discuții până târziu. Câtă binecuvântare!

Evenimentul - cheie în Săptămâna dedicată Tineretului Ortodox a fost Alergările de primăvară, cu genericul „În numele PĂCII”, organizat de Dna Liuba PLEȘCA, directorul Liceului „Meșterul Manole”. Toată școala (elevi, profesori, personal tehnic), îmbrăcați în tricouri și chipiuri albe, au alergat pentru SĂNĂTATE, PACE și COEZIUNE! În capătul celor 9 km., la vatra veche a satului, a fost înlocuită crucea veche, bătută de ploi, cu una nouă, din lemn masiv - CRUCEA NOASTRĂ - care a fost sfințită de către părintele Nicolae Jelihovschi - moment emoționant, cu trăiri intense, care ne-a scufundat în istorie și ne-a învăluit cu evlavie! „Acest eveniment ne-a consolidat și ne-a amintit, că Dumnezeu ne-a făcut AȘA, MINUNAȚI, nu ofiliți, plictisiți și cocoșați de la statul în fața computerelor. A fost minunat, a fost copleșitor!”, mărturisește dna Pleșca.

După cursă, ziua a fost încheiată cu Slujba Acatistului Maicii Domnului Izbăvitoarea.

Activitățile, însă, nu au luat sfârșit aici. Săptămâna Tineretului Ortodox a continuat cu un flashmob, desfășurat în curtea liceului, în care cei prezenți au cântat, în unison, Imnul Tinerilor Misionari din LT „Meșterul Manole”,

Am încununat șirul evenimentelor în dimineața Floriilor, cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Apoi s-au sfințit făcliile pentru sărbătorile de Paști - tradițional ctitorite de profesorii LT „Meșterul Manole”, s-au distribuit ziarele „Buna Vestire”, a avut loc trapeza duminicală a copiilor și Drumul Crucii la Mănăstirea „Marta și Maria”. Aici ne-am rugat pentru sănătatea copiilor și tinerilor, pentru obștea mănăstirii, pentru pacea și bunăstarea întregii lumi. Am cântat cântece Pascale și am vizitat sfintele locașuri. Mulțumim pentru dragostea cu care am fost primiți!

A fost o Săptămână cu adevărat binecuvântată. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

A consemnat: Doina CANTÎR, profesoară, LT Meșterul Manole

 


Articole postate de același autor
1084

Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită joi, 13 mai, ora 15.00, la vernisarea Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”. Evenimentul este organizat în contextul apropiatei Zile Internaționale a Muzeelor (18 mai) și a Nopții Europene a Muzeelor. Organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului […]