În Duminica Triumfului Ortodoxiei, PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi

840

„Biserica nu are nevoie de legi morale, de oameni buni, de oameni harismatici sau inteligenţi. Are nevoie, şi avem şi noi nevoie, de această cerinţă: să fie viaţa noastră un Post Mare, o plângere necontenită, îndârjită, până când se va pleca Dumnezeu spre smerita și ticăloasa noastră viaţă şi va arăta mila Lui în viaţa noastră”. (Pr. Varnava Iankos)

În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Biserica „Sfântul Nicolae” a așezământului monahal.

Textul Evangheliei din această Duminică ne prezintă modelul adevăratului creştin, cel al Apostolului Natanail, pe care Sf. Ioan de Kronstadt îl caracterizează fiind „un om care gândeşte, cugetă, crede, nădăjduieşte, vorbeşte şi făptuieşte drept, fără ocolişuri şi cu tărie”.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că credinciosul trebuie să se vadă nu numai după dar, ci şi după viaţa înnoită. Credinciosul trebuie să fie luminător şi sare a lumii. Iar dacă nu luminezi nici ţie, dacă nu sărezi propria putreziciune, după ce să te mai cunoaştem că eşti credincios? După faptul că te-ai scăldat în apele sfinţite? Dar asta ţi se va face temei de pedepsire, căci mărimea cinstirii se face întru adaos de certare pentru cei ce nu vor să trăiască în chip vrednic de aceasta.

După Rugăciunea Domnească, Preasfințitul Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificaţiile istorice şi doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei. „Duminica Sfintei Ortodoxii ne amintește nu doar despre sinodul din anul 843 care a declarat valabile toate hotărârile celor 7 sinoade ecumenice și a restabilit cinstirea sfintelor icoane, dar și despre datoria noastră de a ne păstra dreapta credinţă. Ortodoxia nu reprezintă doar o cunoaștere, ci mai ales o trăire și mărturie. Să ne păstrăm dreapta credință, pentru a o putea transmite urmașilor noștri. Să devenim cu adevărat fii ai Bisericii, să ne trăim credința prin fapte, întăriți mereu cu nădejdea că Dumnezeu va păstra în noi chipul Său preasfânt,” a menționat Ierarhul Orheiului.

La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1906

Învățătoarea joacă un rol foarte important în viața copilului

Părinte Vasile, mulţi părinţi le spun copiilor pe un ton ameninţător, de regulă atunci când sunt agitaţi şi fac prostii: „Nu mergi tu la şcoală, vezi tu acolo cum o să te cumintești”! Aceste ameninţări funcţionează cu siguranţă negativ. Voiam să mă refer şi la asta. Este un alt motiv pentru care un copil poate […]