În seara zilei de miercuri, 09 martie 2022, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a săvârșit slujba Pavecerniţei Mari, unită cu cea de-a treia parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul la Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din s. Lucăşeuca, Orhei, preot-paroh, Protopopul de Orhei, prot. mitr. Iulian Rață.
Chiar de la începutul acestei perioade de pocăință și stăruitoare rugăciune, al Sfântului și Marelui Post, Biserica ne prezintă un model de luptă în vederea luptei noastre cu păcatul. Este vorba de Canonul Sfântului Andei Criteanul, rânduit a se citi în cadrul slujbei Pavecerniței Mari în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, reluat apoi în întregime în cadrul Utreniei din joia săptămânii a cincea din cuprinsul aceluiași post.
„Pentru a fi ascultat cum se cuvine, Canonul cel Mare presupune, desigur, cunoaşterea Sfintei Scripturi şi priceperea de a ne împărtăşi din meditaţiile asupra înţelesurilor Canonului pentru noi. Dacă astăzi atât de mulţi oameni îl consideră plicticos şi fără sens, aceasta e din cauza credinţei lor, care nu se mai hrăneşte din izvorul Sfintelor Scripturi care, pentru Părinţii Bisericii, era izvorul credinţei. Trebuie să învăţăm din nou cum să intrăm într-o lume ca aceea descoperită de Biblie şi cum să trăim în ea; şi nu există o cale mai bună către această lume decât Liturghia Bisericii, care nu reprezintă numai transmiterea unor învăţături biblice ci tocmai descoperirea felului biblic de viaţă,” – ne spune părintele Alexander Schmemann.
Preasfinţitul Siluan le-a vorbit credincioşilor despre îndemnul pe care ni-l prezintă acest imn al pocăinţei, în călătoria spirituală a Postului Mare. „Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne prezintă modele de pocăințe, exemple ale oamenilor, care deși au fost stăpâniți de diverse păcate, au reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să se ridice și să pășească pe calea pocăinței. Postul Mare ne oferă posibilitatea de a ne renaște din viața păcătoasă. Îndemnul Bisericii este de a ne revizui starea sufletului și urmând exemplele demne de urmat, să ne schimbăm spre bine. Lumea care ne înconjoară, ura care o cuprinde, nu poate fi schimbată decât prin schimbarea fiecăruia dintre noi”, a menționat Ierarhul Orheiului.
„Cu lut mi-am amestecat gândul, eu ticălosul. Spală-mă, Stăpâne, în baia lacrimilor mele, mă rog Ţie, albă ca zăpada făcând haina trupului meu. De voi cerceta faptele mele, Mântuitorule, mă văd pe mine însumi întrecând pe tot omul cu păcatele; că întru cunoştinţă gândind am greşit, iar nu întru necunoştinţă.”
Sursa: manastireacurchi.md