7 intrebari pe marginea materialului „Bisericile din Moldova si Ucraina – business de succes” distribuit de site-ul anticoruptie.md
1. Din reportajul vizat aflam ca Legea prevede ca organizatiile religioase si cultele nu platesc taxe si impozite, dar scrie undeva in lege ca nu au voie sa detina afaceri sau firme? Se relateaza in material ca mitropolitul Vladimir este actionar la citeva firme – in ce consta infractiunea? Deoarece nicaieri in reportaj nu se indica vreo incalcare a legii, ci doar nevoia de a impune o noua legislatie, avem de a face cu un caz de lobby agresiv si nu este cuviincios ca site-ul anticoruptie.md sa participe la acest lobby, altminteri oricine poate fi suspectat de coruptie in virtutea unor legi care inca nu exista, ci doar se sugereaza ca ar fi bine sa existe.
2. Ce relevanta au informatiile din Ucraina intr-un reportaj care isi propune sa trateze tema coruptiei in Moldova? Deoarece organele moldovenesti de lupta cu coruptia nu au acreditare sa actioneze in statul vecin, deducem ca adevaratul scop al acestui material nu este lupta cu coruptia, ci atacul asupra unui cult oficial inregistrat. Faptul ca filmul e lansat in Saptamina Patimilor intareste aceasta ipoteza. Sau v-ati propus sa ajungeti pina la Paste puri si curati de orice pata de coruptie?
3. O investigatie despre bani si culte ar fi trebuit sa puncteze un detaliu foarte important, acela ca statul Republica Moldova nu are un buget al cultelor, adica nu acorda nici un leu cultelor: preotii nu sint salarizati, nu au pensii si nu benefeciaza de nici o protectie sociala. Pe cind un buget pentru culte in Moldova? Sau raminem la legislatia Sovietica care excludea biserica din societate? Daca Moldova a ramas in materie de culte in epoca lui Lenin, macar sa nu vorbeasca de impozite pe luminari.
4. Comunitatea ortodoxa are in ingrijire peste o mie de biserici, multe din care sint patrimoniu national. Multe centre ortodoxe sint de interes national si sint incluse pe harta turistica a tarii, fara ca statul sa contribuie la amenajarea si ingrijirea acestora. In Canada, de unde vin banii pentru acest material ( facut cu atitea lacune ) Guvernul nu are un buget pentru culte?
5. In caseta tehnica e specificat ca filmul apare pe bani acordati de Guvernul Canadei. Putem sti in ce conditii s-a facut solicitarea finantarii (si de catre cine) si care au fost temeiurile invocate in scrisoarea de solicitare – poate fi publicata scrisoarea de solicitare a banilor si motivatia Guvernului canadian in baza careia banii au fost virati in Moldova pentru realizarea unui material despre „biserici ca afacere de succes”?
6. Daca s-au gasit bani pentru deplasari in Ucraina pentru a filma case si masini pretinse a fi ale preotilor, poate se vor gasi bani pentru un reportaj despre modul de organizare a cultelor in tarile europene, cum ar fi Italia, Germania, Grecia sau seculara Franta, dar si SUA. Dorim o investigatie profesionista si echidistanta despre locul cultelor si organizatiilor religioase in Europa si SUA si nu un „material”. Se poate?
7. In concluzie, ce facem: propunem un proiect de lege pentru finantarea cultelor, salarizarea preotilor, introducerea slujirii preotesti si a consilierii spirituale in grila de meserii? Sau raminem sa numaram luminarile si masinile preotilor?
O drona mica de-as avea / eu luminari as numara.
Egumen Savatie (Baștovoi)