Actualitate

Pe măsură ce omul coboară spre smere­nie, se înalţă întru duhovnicesc folos

6946

Pentru ca omul să poată parcurge acest drum duhovnicesc suitor, iată ce îl sfătuiesc practic aceşti sfinţi părinţi ai noştri, de Dumnezeu lumi­naţi! Sfântul Antonie spune că omul trebuie să-şi asume răspunderea greşelilor sale înaintea lui Dumnezeu şi să îndure ispitele.

Un avvă spunea că mântuitor lucru este a ne socoti pe noi înşine pricină a propriilor noastre greşeli. Maica Teodo­ra, la rândul ei, spunea că, dintre toate virtuţile, cea mai izbăvitoare este adevărata smerenie.

Iar Avva Ioan Kolovos (Ioannis Kolovos) spunea: "Am lăsat o povară uşoară, aceea de a ne mustra pe noi înşine, pentru a lua povara mai grea, ace­ea de a ne găsi îndreptăţire în greşeli".

Un alt avvă spunea aşa: "Fii mereu cu băgare de seamă la propriile-ţi greşeli, nu judeca pe nimeni, stru­neşte-ţi limba şi nu răspunde răului cu rău - aceasta este adevărata smerenie!". Un alt părinte duhovnicesc spunea că cel ce este cu adevărat smerit nici nu se mânie, nici nu mânie pe nimeni.

Iar un alt părinte zicea că folosul omului este smerenia şi că, pe măsură ce omul coboară spre smere­nie, se înalţă întru duhovnicesc folos.

Din Monahul Moise Aghioritul, Tristeţea anxietăţii şi bucuria nădejdii, Editura Sophia, p. 83

 


Articole Asemănătoare
4

Ce sunt proorociile şi de ce nu sunt clare în privinţa timpului?

Proorocia este mai înainte grăirea celor ce urmează să se întâmple, cu ajutorul şi lucrarea harului dumnezeiesc. Dumnezeu, Cel ce a făcut toate şi Se îngrijeşte de ele, prin pronia Sa cea atotmântuitoare, „Cel ce pe toate le cunoaşte mai înainte de naşterea lor”, îl înştiinţează pe om dinainte despre ce are să se întâmple […]

Articole postate de același autor
41

De ce trebuie să moară omul?

  Era un preot bătrân, și-mi spunea că de multă vreme s-a zbătut cu un gând. El era nedumerit, că de ce trebuie să moară omul? Și odată, fiind la o înmormântare, a citit mai cu atenție în molitva de dezlegare, care zice: omul trebuie să moară, pentru ca răutatea să nu fie nepieritoare. Și […]