A te spovedi nu înseamnă numai a-ți spune păcatele, ci și a întreba pe Dumnezeu, prin duhovnic, ce să faci

9010

O mulțime de oameni socotesc că atunci când te spovedești înseamnă doar să-ți spui păcatele și atât. Însă greșesc. Taina Spovedaniei, cum am mai amintit, implică pe duhovnic, pe Dumnezeu și pe penitent. Ori, această treime de persoane, implicată în lucrarea de ridicare a omului, se poate compara cu un laborator duhovnicesc a cărui menire este redarea sănătății sufletești a celui în cauză.

Laboratorul Sfintei Spovedanii este fundamental pentru formarea personalității umane, pentru înțelepciune și pentru o trăire în realitate.

Atunci când mergem la Spovedanie să nu avem în minte că spunem doar ce-am mai făcut în ultimul timp, cu mai multă sau mai puțină căință, sau chiar dezvinovățindu-ne total și dând vina pe altcineva și atâta doar.

Așa cum am mai spus, înainte de a merge la Spovedanie trebuie să ne pregătim ținând post și rugându-ne lui Dumnezeu să ne transmită prin duhovnic sfaturile necesare vieții noastre. Putem greși lăsând doar pe duhovnic să decidă, fără a ne ruga și noi lui Dumnezeu.

Deci Taina Spovedaniei implică: mărturisirea păcatelor cu toată căința; dorința de îndreptare; cererea de iertare a păcatelor și întrebarea pusă lui Dumnezeu prin duhovnic: „ce să facem mai departe?”. Această întrebare în duh este foarte importantă și putem, cu mila lui Dumnezeu, să obținem un răspuns de disciplinare a vieții. Dacă Dumnezeu vede că-L întrebăm cu toată sinceritatea și căința, nu numai că ne dă răspunsul adevărat, ci ne dă și puterea pentru a-l realiza.

 

(Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, Sfânta Taină a Spovedaniei pe înțelesul tuturor, Mănăstirea Lainici – Gorj, 1998, Editura Albedo, p. 38)


Articole postate de același autor
1073

Sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, marcată prin slujire arhierească la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Capitală

Biserica Ortodoxă celebrează astăzi sărbătoarea Intrării sau Aducerii Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă „ceea ce se face văzută”, închinarea Ei Domnului sau începutul […]