Când sărbătorim Nașterea Domnului – Crăciunul: pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie?

3949

Intrând pe 7 Ianuarie într-o biserică ortodoxă de stil vechi veți auzi: "Astăzi, 25 decembrie, prăznuim Nașterea lui Hristos". Straniu, nu?

Aceasta se întâmplă deoarece, acum o sută de ani, o parte din Bisericile Ortodoxe au acceptat reforma calendaristică (prin care s-a înlăturat surplusul de 14 zile) și au introdus în cult calendarul iulian corectat, numit mai apoi “stilul nou”. Iar altă parte a ortodocșilor, cum ar fi cei din Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană și (mai târziu) Biserica Ortodoxă a Poloniei au păstrat calendarul iulian necorectat (stilul vechi).

Cu toate acestea, Bisericile enunțate mai sus, în viața de zi cu zi (adică, în afara cultului) uzează calendarul civil gregorian, adică cel nou. Acest lucru crează o confuzie, așa încât credincioșii de stil vechi deseori nu cunosc data unei sau altei sărbători după calendarul vechi. De exemplu, toți știu că Botezul Domnului se sărbătorește la 19 Ianuarie și foarte puțini cunosc că, de fapt, acestă sărbătoare, confort calendarului vechi, se serbează pe 6 Ianuarie. Adică, atunci când în calendarul civil (stil nou) e 19 Ianuarie, în cel bisericesc (stil vechi) avem abia 6 Ianuarie.

În concluzie:

1. Diferența de calendar, deși este o problemă încă nerezolvată, nicidecum nu trebuie sa fie un motiv de dezbinare între creștini. Calendarul nu este o dogmă. Cele 5 Biserici de stil vechi păstrează comuniunea euharistică cu celelalte 10 Biserici de stil nou.

2. Fiecare creștin ține sărbătorile (și posturile) conform calendarului Bisericii din care face parte. Nu poți sărbători Crăciunul “pe nou”, iar celălalte sărbători de peste an “pe vechi”, pentru că slujbele bisericești au o regulă strictă și nu e bine să umbli cu ele azi așa și mâine altfel.

3. Cei care trimit pe 19 Decembrie felicitări cu Sf. Nicolae, iar pe 25 Decembrie cu Crăciunul (Nașterea Domnului) demonstrează că n-au treabă cu Biserica și slujbele bisericești.

4. Până cei mai mari ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale vor decide asupra problemei calendaristice, ar fi bine să păstram pe tot parcursul anului unul și același calendar, fie el nou sau vechi.

5. Problema calendarului, ca regulă, trezește interes doar în luna Decembrie, când e vorba de două sărbători - Crăciunul și Anul Nou. În restul anului foarte puțini își amintesc de ea.

 

Sursa: Mănăstirea Sfântul Ierarh Luca


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
580

Concurs de Eseuri, Discurs și Scrisoare către Iisus cu genericul: „Prin post, spre Învierea Domnului și învierea sufletelor noastre”

Miercuri, 24 aprilie, 2024, în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din s. Recea, r-nul Rîșcani, a avut loc prezentarea lucrărilor pregătite pentru concursul de eseuri, discurs și scrisoare către Iisus. Evenimentul a avut loc în cadrul Săptămânii tineretului ortodox, având genericul „Prin post, spre Învierea Domnului și învierea sufletelor noastre”. Orice eveniment din viața pământească presupune […]