Actualitate

„Să nu ne punem încrederea în noi, ci în Dumnezeu”(II Cor. 1, 9). În Duminica a XVIII-a după Cincizecime PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1307

„Să nu uite nimeni că este al lui Dumnezeu cu sufletul şi cu trupul, că depinde de Acela în toate clipele vieţii şi în toate cerinţele sufletului şi trupului. De aceea să se îndrepte către Dumnezeu ori de câte ori sufletul şi trupul simt o anumită nevoie…” (Sfântul Ioan de Kronstadt)

În Duminica XVIII-adupă Cincizecime, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Preasfinței Sale i-au coliturghisit: Secretarul mitropolitan Prot. mitr. Vadim Cheibaș și soborul de slujitori ai Catedralei.

În această Duminică Biserica ne prezintă una dintre pericopele foarte cunoscute ale Sfintei Scripturi, şi anume textul ce relatează despre pescuirea minunată, eveniment săvârşit prin puterea Domnului Hristos pe lacul Ghenizaretului.

Învăţătura principală al fragmentului evanghelic de astăzi, este că ajutorul lui Dumnezeu primează faţă de străduința noastră. Care nu ar fi lucrarea și nevoința noastră, e nevoie mereu să cerem sprijinul lui  Dumnezeu pentru toate pe câte le dorim a dobândi.

Sfântul Teofan Zavoratul ne spune că atâta vreme cât omul se osteneşte de unul singur şi vrea să dobândească ceva numai prin propriile-i puteri, totul îi scapă din mâini; atunci când se apropie de el Domnul, curg bunătăţi după bunătăţi. In privinţa moral-duhovnicească, faptul că reuşita nu este cu putinţă fără Domnul este limpede: „Fără de Mine nimic nu veţi putea face“, a grăit Domnul. Şi această lege lucrează în oricine. Precum ramura ruptă de trunchi nu numai că nu face roade, dar se usucă şi îşi pierde puterea de viaţă, aşa şi oamenii, dacă nu rămân în părtăşie vie cu Domnul, nu pot aduce roadele dreptăţii, atât de preţioase pentru viaţa veşnică.

La fiecare Liturghie spunem: „Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”. Dar nu e suficient doar s-o spunem, trebuie să ne încredințăm viața în mâinele lui Dumnezeu. Iar cu Hristos cârmaci pe calea vieții, cu năvoadele sufletești spălate, trăind în lume, dar detașați de lume, cu nădejde în dragostea nemărginită a Sfintei Treimi, marcați cu pecetea Duhului Sfânt, vom putea să agonisim cele cerești, pentru care am fost zidiți fiecare.

La final, Preasfințitul Siluan a transmis credincioșilor mesajul părintesc de binecuvântare al Înalpreasfințitului Mitropolit Vladimir.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1067

Episcopul Hușilor a publicat o carte despre Sf. Grigorie Palama

Preasfințitul Părinte Ignatie a publicat recent volumul „Sfântul Grigorie Palama și teologia energiilor necreate”. Cartea a apărut în condiții grafice de excepție la Editura Spandugino și a fost realizată în colaborare cu Editura Horeb a eparhiei Hușilor. Volumul de peste 600 de pagini reprezintă „forma substanțial îmbunătățită și remaniată a tezei de doctorat” susținută de viitorul ierarh în 2011 la Facultatea […]