„A doua tinerețe, alte alegeri”: Designerul Florin Dobre admis la Facultatea de Teologie din București

2439

Designerul vestimentar Florin Dobre, singurul român ale cărui colecții au fost prezentate în edițiile internaționale ale revistelor Vogue și GQ, a anunțat că a fost admis la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

Gândul i-a venit brusc și i l-a împărtășit părintelui duhovnic. Acesta i-a dat binecuvântare să meargă la examen, chiar dacă nu se pregătise foarte mult.

„Cea mai importantă pregătire a mea a fost participarea la Sfânta Liturghie duminică de duminică și la fiecare sărbătoare”, spune Florin Dobre.

„Încep un alt drum. Peste cinci ani pot să fiu preot”, adaugă el. La vârsta de 45 de ani, simte că a pășit în partea a doua a vieții. „Să slujești lui Dumnezeu mi se pare un lucru minunat. Dacă nu am simțit aceasta în prima parte a vieții, mă bucur ca măcar acum să o pot face.”

O chemare mai veche

După ce a fost admis la Facultatea de Teologie, designerul a scris pe Facebook: „A doua tinerețe, alte alegeri…” Când era mai tânăr și pe culmea succesului, nu era atât de apropiat de Biserică.

Într-o zi, a condus niște colegi francezi din lumea modei la Mănăstirea Stavropoleos. Acolo, deși își dorea să treacă pragul, o forță nevăzută l-a țintuit, astfel că nu a putut intra în biserică.

„Era singura biserică din București unde intram o dată sau de două ori pe an”, povestește el. „Dar atunci nu am putut, deși voiam.” A înțeles că viața lui nu se desfășura după voia lui Dumnezeu.

Credința și familia

Au urmat semne, vise, întâmplări, lupte spirituale. Între timp, cei din jurul lui se călugăreau sau se reîntorceau în Biserică. Are prieteni care au ajuns preoți.

Când s-a întors și el în Biserică, a simțit multă pace. Odată cu această schimbare a venit și nevoia de a-și întemeia o familie.

„Este drept că, atunci când eram singur, aveam timp pentru rugăciuni mai lungi. Dar nu aveam acel sentiment de împlinire dat de familie. Nu suntem compleți dacă nu avem copii”, spune el.

„Când s-a născut Teodor, mi-am dat seama de schimbările din mine. Capeți pace, liniște, iar copilul îți dă suficientă energie și răbdare ca să poți avea grijă de el”, a continuat Florin Dobre. El mai spune:

„Odată cu familia, învățăm să vedem și să apreciem mamele. Ele ne arată ce înseamnă să te răstignești într-o lume care nu mai promovează femeia-mamă, ci așa-zisa femeie de succes, care este orice altceva: femeia-șofer, femeia-mecanic”.

Când a luat calea Bisericii, cei din jurul lui s-au împărțit între suporteri și detractori. „După mult timp, s-au convins că nu am devenit mai rău, ci mai bun. Dacă este liniște în sufletul omului, se vede. Încet-încet, au început să facă pace cu ei înșiși și, unii dintre ei, și cu mine!”, povestește designerul.

Unii râd încă de el, dar Florin Dobre consideră că nu fac decât să îl ajute astfel în parcursul său spiritual. „Lucrurile se schimbă când ne vedem față către față și constatăm că ne înțelegem foarte bine, chiar dacă îmbrățișăm valori total diferite”, spune el.

 

Foto credit: Remus Nicolaescu (via Facebook/Florin Dobre)

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1063

Mare pelerinaj în Ucraina: 7 zile de mers pentru sărbătoarea Maicii Domnului la Poceaev

Un mare pelerinaj a început în Ucraina pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului care se serbează pe 28 august. Procesiunea pornește de la mănăstirea Kamenets-Podolsky și va ajunge la mănăstirea Poceaev pe 27 august. Pelerinii merg pe jos 260 de kilometri în șapte zile, purtând icoane din bisericile lor și rugându-se seara sub cerul liber, urmând […]