95 de ani de la nașterea Părintelui Teofil Părăian

272

În 2024 se împlinesc 95 de ani de la nașterea celui care a fost supranumit „duhovnicul tinerilor”, Părintele Teofil Părăian. 

În data de 3 martie 1929 s-a născut Părintele Teofil Părăian, într-o familie de agricultori din satul Topârcea, aproape de Sibiu.

Ioan, după numele său de botez, s-a născut orb, motiv pentru care a urmat cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Până în 1948 și-a continuat studiile la un liceu pentru nevăzători din Timișoara.

În timpul liceului l-a cunoscut pe Părintele Arsenie Boca de al care a învățat Rugăciunea inimii și pe care a exersat-o înainte de a intra în viața monahală.

Iubirea pentru Dumnezeu și pentru teologie l-a determinat ca după studiile liceale să urmeze Facultatea de Teologie din Sibiu, apoi să intre în monahism în anul 1953 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

La călugărie a primit numele de Teofil, care în limba greacă înseamnă „iubitor de Dumnezeu”. Șapte ani mai târziu a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan. După 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot și duhovnic de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În anul 1986 a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Părintele Teofil a trecut la viața veșnică în data de 29 octombrie 2009, fiind înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Program duhovnicesc

Părintele Teofil Părăian recomanda tinerilor şi ucenicilor săi un program duhovnicesc care includea rugăciune constantă, post şi lecturi biblice.

Programul poate fi rezumat în cinci reguli simple:

  1. Să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare.
  2. Să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunea de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei.
  3. Să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament.
  4. Să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
  5. Să postești, în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de Biserică, în cele patru posturi mari de peste an.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
923

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh”, Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt, a Treia Persoană a Sfintei Treimi. Cu această măreață ocazie, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit […]