150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, marcați la Chișinău

829

Luni, 12 decembrie, Palatul Republicii a găzduit festivitatea de omagiere a Casei Regale a României la împlinirea a 150 de ani de la fondare.

La eveniment, cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a participat PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan însoţit de Prot. mitr. Nicolae Ciobanu, preşedintele Sectorului Sinodal Activităţi Culturale.

La ceremonie au fost prezenţi Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu, alături de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Dl Andrian Candu, președintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Dl Nicolae Timofti, președintele Curții Constituționale, Dl Alexandru Tănase, membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova și reprezentanți ai societății civile.

Prima parte a serii a cuprins un emoționant spectacol de gală în care au evoluat Orchestra Prezidențială, Orchestra Simfonică a Moldovei, Capela Corală „Doina” și Corul de copii „Vocile Moldovei”. Au urcat pe scenă maestrul Eugen Doga, eminenți muzicieni și foarte tinere talente. Și-au dat concursul artiști dramatici, precum și muzicieni din tânăra generație. Au fost interpretate lucrări muzicale de George Enescu, Grigoraș Dinicu, Pablo Sarasate și Eugen Doga. Au fost rostite versuri de Mihai Eminescu, de Vasile Alecsandri și de Grigore Vieru. Spectacolul a evocat momente importante din istoria modernă și contemporană a românilor și s-a încheiat cu Poema Română de George Enescu.

La îndemnul președintelul Parlamentului și a Familiei Regale, spectacolul a adunat fonduri pentru reparația sălii de festivități a Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a venit cu o contribuţie financiară din partea Mitropoliei, la colecta organizată pentru realizarea dezideratelor propuse de către președintele Parlamentului și a Familia Regală.

Sărbătoarea de la Chișinău a încheiat anul jubiliar 2016, în care s-au aniversat 150 de ani de la fondarea Casei Regale și de la punerea bazelor Statului român modern, prin promulgarea Constituției din 1866.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
5734

Fotbalistul Mihai Neșu: „8 ani din noua mea viata. Slava lui Dumnezeu pentru toate!”

În data de 10 mai 2011 fotbalistul Mihai Neșu cădea secerat în urma unui duel la minge, verdictul medical fiind crunt: vertebră cervicală ruptă. De atunci viața fundașului cu 3 campionate la Steaua şi o Supercupă a României s-a transformat într-o luptă a fiecărui gest, purtată din căruciorul special. Dar această încercare l-a deschis mult spre Dumnezeu. […]