Tu nu ai să mori niciodată

11599

Cu aceasta închei deobicei predica de la cuninie: că numele de mire şi mireasă nu durează 24 de ore, şi îi îndemn ca atunci când ne întâlnim, să îmi spună: Părinte, iată mireasa mea! Părinte, iată mirele meu!

Şi apoi le spun un lucru pe care l-am aflat de la părintele Stăniloae, deşi am aflat că el aparţine de fapt ca structură unui preot francez, că cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care un mire o poate spune unei mirese şi mireasa mirelui său este: Tu nu ai să mori niciodată!

Există un moment al insistenţei mele pe acest: „Tu nu ai să mori niciodată”. În vara anului 2006, un prieten foarte bun de-al meu, de numai 29 de ani, tată a trei copii, judecător în plină carieră, a murit; un cancer absolut nenorocit. Soţia lui a zis că vrea să scrie ceva special pe cruce. Şi eu n-am înţeles ce a vrut să spună atunci. Şi când m-am dus la parastasul de 40 de zile, pe cruce scria cu albastru, culoarea preferată a celui decedat: „Tu nu ai să mori niciodată „. A fost prima dată în viaţa mea când am simţit că nădejdea învierii a biruit deznădejdea morţii. Pentru că gesturile şi toate actele legate de cununie nu sunt contracte semnate pe termen limitat.

Există o plidă teribilă. Unul din părinţii Lavrei Pecerskaia povesteşte că, într-un sat de lângă Odessa, murise nevasta unui bogătan. A îngropat-o omul, a plâns-o un an, doi, trei, patru, şi după vreo cinci ani de zile s-a gândit să se însoare cu o fătucă mai tânără din sat de acolo, care avea şi ea valorile ei.

În noaptea de dinainte de nuntă, când era totul pregătit. nunta aproape pornită, bairamul pregtit, în somn i se arată prima nevastă. El, speriat: „Ce faci aici, Katia?” (sau cum o fi chemat-o). Şi ea zice: „Am venit la nuntă”. „Păi cum, că tu ai murit!”. „Păi eu am murit, dar am rămas soţia ta!” „Şi pocăindu-se respectivul, s-a călugărit în cele din urmă, toată averea a dat-o şi s-a pocăit. Poate că aşa ne-am trezi la realitate. Ştiu eu?…

Extras din Pr.Constantin Necula, Porţile Cerului Editura: Agnos 2013. p.270-271
 

Articole Asemănătoare
8128

De ce oamenii cu credinţă în Dumnezeu sunt încercaţi cu suferinţe?

Nu toţi oamenii de credinţă. Eu cunosc oameni cu credinţă, care sunt foarte fericiţi şi n-au nicio suferinţă. Nu i-a durut măseaua în viaţa lor! M-am dus odată la un moş în Maramureş. Stătea în faţa porţii, aşa, foarte melancolic, şi am zis: Uite, măi, săracul, ce suferă! „Moşule, ce faci aici?” „Ia, şi eu […]

Articole postate de același autor
4182

„Pricina bolilor trupești este păcatul cuibărit în suflet”

Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o lucrare caritabilă extrem de importantă atât în Antiohia, cât și, mai târziu, la Constantinopol, unde s‑a preocupat permanent de îngrijirea bolnavilor, de miluirea săracilor, de întemeierea de așezăminte pentru orfani și văduve și mici locații de îngrijire a celor străini. Totodată, Sfântul Ioan ne‑a lăsat și o […]