Sfânta şi Marea Duminică a Paştilor celebrată la Mănăstirea Curchi

1024

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea!

Întreaga perioadă a Postului Mare Biserica Ortodoxă a stat cu fața spre altar și catapeteasma trasă asemenea lui Adam ce striga: Unde ești Lumina sufletului meu!Zilele acestea am fost martori ai ruperii de sus în jos a catapetesmei, iar în noaptea Învierii mulți (sau poate puțini) aleargă la mormântul lui Hristos, gol, plin de slava Domnului.

În această zi mântuitoare a Sfintelor Paști, an de an, Sfânta Mănăstire Curchi este inundată de sutele de credincioși, care vin să mărturisească împreună cu obștea monahală marea și mântuitoarea Înviere din morți a Domnului nostru Iisus Hristos.

Astfel, și în acest an, cu sufletele învăluite în astfel de simțăminte, credincioși din aproape întreg cuprinsul țării noastre,  au venit în fața Sfântului Altar pentru a primi în mâini și în inimi lumină din Lumina cea neapusă, răsărită din mormântul cel dătător de viață al lui Hristos.

Slujba praznicală a fost săvârşită de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, în biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujba divină, împreună cu numeroșii credincioși, au fost prezenți teologi, ctitori, persoane culturale și academice din țară și de peste hotare. Priveliștea încântătoare a acestui măreț eveniment a fost redată și de către sublimele cântări ale Corului arhieresc al Mănăstirii Curchi, dirijat cu multă măiestrie de către dl Dumitru Buga.

Cu prilejul prealuminatului și mântuitorului praznic al Învierii Domnului, după Sfânta Evanghelie din cadrul dumnezeieștii Liturghii, PS Siluan de Orhei a dat citire Pastoralei PF Chiril, Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii.

După Sfânta Liturghie, Egumenul Mănăstirii a binecuvântat ofrandele de sărbătoare aduse de credincioși și a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, de binecuvântare și felicitare, prilejuit de mărețul praznic al Învierii Domnului: „Bucuria Sfintelor Paşti să vă cuprindă sufletul! Sfânta Înviere să vă aducă lumina cerească în inimă şi în cuget! Pacea lui Hristos să fie prezentă în viaţa fiecăruia, în viaţa familiei, a Bisericii, a țării şi a lumii!

Vă doresc ca lumina vieții voastre să fie Învierea Domnului Hristos și pacea Lui să acopere inimile, sufletele și trupurile voastre, ca să fiți smochini roditori ai Bisericii noastre Ortodoxe, iar deviza și credința vieții voastre să fie neclintită din loc, indiferent de ce vremuri ar veni peste noi, pentru a putea exclama mereu cu bucurie: HRISTOS A ÎNVIAT!”, a menționat Preasfinția Sa.

Dumnezeiasca slujbă a luminat atât inimile și sufletele viețuitorilor Mănăstirii Curchi, cât și a mulțimii de credincioși, care și-au îndreptat împreună rugăciunile către Domnul cel Înviat, împărtășind împreună veselia pascală.

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!

Această prezentare necesită JavaScript.


Articole Asemănătoare
728

Activități dedicate Învierii Domnului în Protopopiatul Râșcani

„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?”  (Ioan 11, 25-26) În contextul îndemnului Domnului nostru Iisus Hristos, în or. Rîșcani s-au organizat mai multe activități consacrate măreţului praznic al Învierii, dar […]

Articole postate de același autor
989

Mișcare pro viață în Moscova: 2.000 lumânări au fost aprinse în memoria pruncilor avortați

La Mănăstirea Visokopetrovsky din Moscova a avut loc o manifestare publică pro-viață. 2.000 lumânări au fost aprinse în memoria pruncilor victime ale avortului. Potrivit statisticilor zilnic în Rusia au loc aproximativ 2.000 avorturi. Ziua aleasă pentru această manifestare este ziua de pomenire a celor 14.000 prunci uciși din porunca lui Irod în Biserica Ortodoxă Rusă, […]Urmăriți-ne pe Facebook!