Actualitate

Ne trebuie religia în şcoală? (II)

2747

”Religia nu e o teorie, ci un mod de-a fi” (Părintele Dumitru Stăniloae).

Și atunci când oamenii nu mai cred în Dumnezeu, încep a crede în ce/cine vrei. Acestora nici nu le mai trebuie religie, unii se pronunță contra ei, alții se declară atei…

Atâta timp cât oamenii nu vor fi ajutați să ajungă la niște realități, normalități și necesități ale vieții, nici religia nu-și va găsi locul și rostul în societate.

”Religia l-a scos pe om din animalitate; i-a îmblânzit instinctele, i-a dat imboldul spre cultura sufletului şi spre progres. Religia a trezit în sufletul omului puterile gândirii, simţirii şi voinţei, a cultivat germenii vieţii spirituale şi a impus cele mai serioase preocupări asupra rostului şi destinului lumii şi al oamenilor, fără de care nu s-ar fi născut nici ştiinţa, nici arta, nici filosofia, nici progresul… Religia e matricea în care s-a zămislit cultura, făclia vieţii din care s-au aprins toate luminiţele valorilor morale şi culturale. Din religie s-au născut aşezămintele şi organizaţiile sociale care au contribuit efectiv la civilizarea, emanciparea şi ameliorarea omului…”, mărturisea părintele professor Ilarion Felea, care a avut de pătimit în temnițele comuniste din România.

Astăzi unii spun că nu mai sunt ore pentru religie, neînțelegând că dacă vor continua să sugrume această disciplină se vor pomeni că nu vor mai rămâne școli. ”Pentru că în timp ce Biserica spunea «faceți copii» ca să aveți pentru cine face școli unii spun «îi libertate, e democrație». Ce educăm, eprubete? fecundații în vitro? ce să educăm dacă nu avem copii?” (Părintele Constantin Necula).

Să-l aducem pe Hristos în școală și prin ea în societate. Altfel ne-am pierdut!

Preot Octavin Moşin


Articole Asemănătoare
208

Februarie – luna plină de o iubire străină dragostei creștine

În prag de primăvară au supraviețuit sau, din contra, au răsărit diverse practici inspirate din antichitatea păgână. Lumea este preocupată de un set de sărbători ce bat la ușă una după alta: Valentine’s Day, Dragobetele, 8 martie. Deși ambalajul e diferit, mesajul fiecăreia rămâne a fi unul străin duhului creștin. Dragobetele, serbat azi, are înveliș […]

Articole postate de același autor
2280

Meditaţii între Blagoveştenie şi Florii

Suntem între două praznice împărăteşti. Prin piaţă şi marketuri e forfotă. Toată lumea e în căutarea peştelui, căci la aceste sărbători se dezleagă la untdelemn, vin şi peşte, de parcă n-a mai văzut sau n-a mai mâncat lumea astfel de bunătăţi. Paradoxal, dar majoritatea celor care sunt în goană după peşte nu prea postesc în […]