Istorisiri amuzante din viața Patriarhului Pavel al Serbiei

1314

Într-o zi, în timpul unei sesiuni a Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sîrbe, patriarhul s – a dus la vecernie în vechea catedrală. În fața Patriarhiei a văzut o mulțime de limuzine mari și negre. L – a întrebat pe preotul care îl însoțea:

-Ale cui sunt toate aceste mașini luxoase, părinte ? -Ale episcopilor, Preafericirea Voastră! Sunt mașinile cu care au venit la sinod, i – a răspuns preotul.

Atunci patriarhul i – a zis:

-Gîndește-te ce ar fi fost dacă n – ar fi făcut legămînt de sărăcie!( în Biserica Ortodoxă, episcopii sunt aleși dintre monahi și, ca atare, sunt datori să respecte toată viața legămîntul sărăciei, al castității și al ascultării făcut la tunderea lor în monahism.)

***

Mai mulți eiscopi fuseseră poftiți să ia masa cu patriarhul. S – a adus un castron cu măsline. Toți știu că patriarhul reținuse dintr – un studiu științific ideea că pentru corpul uman sunt necesare zilnic 6 măsline. S – a întîmplat însă că un episcop a luat cu lingura 8 măsline.

Uitîndu – se la patriarh, a întrebat:

-Ce să fac, Prefericirea Voastră, că am luat cu 2 mai mult ? -Mănîncă astăzi cîte ai luat, iar mîine ai să iei cu 2 mai puțin, a răspuns patriarhul.

***

La Prizren, venind cineva să – l vadă pe episcopul Pavle, nu l – a găsit și a întrebat de el. I s – a răspuns că e la biserică să aprindă candelele și vine înadată. Omul a întrebat pentru ce aprinde episcopul candelele. I s – a răspuns că episcopul a spus că ele trebuie aprinse, dar n – a zis cine trebuie s – o facă.

***

Într – o zi , Episcopul Atanasije Jevtic, îi plăcea să glumească și nu se ferea să se ironizeze pe sine însuși, i – a spus patriarhului:

-Preafericirea Voastră, printre cîntăreții din Serbia eu sunt cel dintîi!

-Așa e, frate, i – a răspuns patriarhul, mai ales dacă n – ai precizat din ce parte începi să numeri!

Sursa: ”Patriarhul Pavle al Serbiei. Un Sfînt al vremurilor noastre”, Jean – Claude Larchet


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
1055

Biserica „Sfîntul Ierarh Mitrofan” a Mănăstirii Călărășeuca și-a sărbătorit ocrotitorul

Cu prilejul hramului de iarnă al bisericii ”Sfîntul Ierarh Mitrofan” a Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călărășeuca, raionul Ocnița,  6 decembrie 2017, mulțime de credincioși s-au adunat pentru a participa la un fastuos serviciu divin oficiat de către Înalt Prea Sfințitul Agapit, Mitropolit de Moghileov-Podolskii și Șargorod, și Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț […]Urmăriți-ne pe Facebook!