Comunicatul Episcopiei de Bălți și Fălești în legătură cu grupul preoților ,,nepomenitori”

1816

Zilele trecute, în incinta Eparhiei de Bălţi, a BOM a avut loc adunarea activului eparhial, în ordinea de zi figurînd, în opinia prezenţilor, o problemă ce necesită o analiză minuţioasă, problemă apărută recent şi pentru întîia oară în sînul BOM. E vorba de grupul botezat cu nume nou – ,,nepomenitorii ”, care, conform Declaraţiei Sinodului BOM din 19.02.2016, ,,au poziţionat practic mai presus de Soborul Arhieresc …“ Membrii acestui grup au avansat în declaraţii nefondate, bănuind conducătorii bisericii de trădare a credinţei ortodoxe (aceeaşi Declaraţie). Aceste bănuieli şi chiar învinuiri ale lor, condamnate unanim de cei prezenți, au apărut în rezultatul dezacordului acestora cu proiectul Documentelor, pregătite de Soborul Arhieresc al BOR din 2-3 februarie 2016, despre care înaltul for al Soborului s-a pronunţat că ,,… nu încalcă puritatea credinţei ortodoxe şi nu se abat de la tradiţia canonică a Bisericii Ortodoxe Universale “ (p.3)

Prezenţii la adunare şi-au exprimat îngrijorarea faţă de liberalismul în gîndire şi lipsa de responsabilitate vizavi de învinuirile aduse ierarhilor superiori ai Bisericii noastrede către “nepomenitori”.

,,Refuzăm să credem că acest litigiu ar preceda vreo oarecare formă de dizbinare a BOM, pentru că nu ne-o dorim, dar primul pas spre care s-a întreprins …” a răsunat în discursurile mai multor vorbitori. Or, chiar dacă e să admitem că în Proiectul Documentelor a fost comisă vreo abatere de la Tradiția și Învățătura Ortodoxă, ceea ce în realitate nu este, atunci se cuvine să ne rugăm mai mult pentru acei care au comis abaterea, pentru ca ei, cu ajutorul lui Dumnezeu, să se corecteze. “Nepomenitorii” însă insistă îndărăt. Din aceste considerente, ne exprimăm dezacordul vizavi de opiniile lor şi ne distanţăm de ele, dar rămînem cu convingerea că aceşti preoţi – confraţii noştri, pînă la urmă – îşi vor da seama de responsabilitatea pe care o purtăm cu toţii pentru unitatea bisericească”, s-a menţionat în discursul arhiereului eparhiot.

Spre final, participanţii la adunare au făcut apel către toţi slujitorii BOM întru păstrarea neschimbată a tradiţiei liturgice de pomenire a Sanctităţii Sale – Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a Întîi-Stătătorului BOM – Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, Vladimir, precum şi a arhiereului locului. Acest îndemn, de fapt, este crezul preoților Eparhiei de Bălți a BOM, ce-l considerăm piatră de temelie întru păstrarea unității liturgice al Mitropoliei Moldove.

Îndemnul a fost susţinut unanim.

Cancelaria Eparhiei de Bălţi şi Făleşti


Articole Asemănătoare
1898

Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 18 octombrie

Astăzi, 18 octombrie, la reședința mitropolitană, sub președinția Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir au demarat lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. La întrunire au participat toți arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, după cum urmează: ÎPS Arhiepiscop Sava de Tiraspol și Dubăsari, PS Episcop Anatolie de Cahul și Comrat, PS Episcop Petru de Ungheni și Nisporeni, PS Episcop […]

Articole postate de același autor
3560

Preotul de aceea se cheamă duhovnic pentru că poartă în el pe Duhul Sfânt

Cel mai greu pentru preot este Sfânta Liturghie şi spovedania. Preotul de aceea se cheamă duhovnic pentru că poartă în el pe Duhul Sfânt. Şi dacă are în el pe Duhul Sfânt, el nu se sminteşte de neputinţele oamenilor, căci este deasupra lor şi poate să tămăduiască pe oameni. Iar dacă este pătimaş, Duhul Sfânt […]