Biserica din satul Hîrbovăț, Anenii Noi și-a sărbătorit astăzi hramul

7010

Mai multe biserici ce poartă hramul Sfântului Ierah Nicolae au oficiat în data de 22 mai 2016, slujbe speciale conform tradițiilor bisericești. Printre acestea este și biserica Sfântul Nicolae din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, unde preot paroh este Petru Oltu.

Locuitorii satului Hîrbovăț au început serbarea hramului bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, dar și hramul satului asistând la sfânta slujbă de dimineață, de la orele 800.

Tradițiile specifice hramului au fost respectate întocmai, așadar, pe lângă Utrenie, Sfânta Liturghie, Acatist,  Împărtășanie, Miluire s-au mai realizat și întampinrea Răsăritului, înconjurul Bisericii, citirea Evangheliei, ridicările.

Slujba a fost oficiată de preotul Petru Oltu, unde au mai participat și alți doi preoți. Răspunsurile liturgice la slujbe au fost date de corul bisericesc de femei, condus de doamna Larisa Scurtu.  Din această formație fac parte atât eleve cât și femei în vârstă. Cu ocazia hramului bisericii, corul a interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului, Sfintei Învieri și Sfintei Cruci.

Pentru că ne aflăm încă în perioada Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, în duminica a IV-a după Paști, unii doritori au recitat poezii la acest subiect, precum este poezia ’’Pământul se cutremurase’’ recitată de Nicolai Botnari.

Cel mai îmbrățișat moment a fost, probabil, discursul părinteluil Petru Oltu, care le – a vorbit sătenilor de însemnătatea Sf. Ierarh Nicolae și nu doar i-a felicitat cu ocazia hramului, dar le-a mai vorbit și despre vremurile pe care le trăim, încercările la care sîntem supuși, despre cum e corect să ne rugăm și comportăm în lăcașul Domnului, despre cum e corect să ne mărturisim. Mai mult de atât părintele chiar  i-a dojenit pe enoriași pentru unele fapte pe care le fac cu indiferență. În acest sens părintele a atras atenția asupra faptului că este important să păstrăm liniștea și să ne rugăm împreună cu el în timpul slujbei în loc să șoșotim, lăsându-ne problemele în voia Domnului.

Creștinii ortodocși trebuie să fie un exemplu prin portul nostru, să aibă vorba dulce și mângâiere pentru cei nou veniți la biserică. Alte detalii din predică sînt redate în cele ce urmează: ’’ Minunile Sfântului Nicolae sânt fără număr. Pentru că cine din noi nu a alerga cu rugăciuni la Sfântul Ierarh Nicolae și nu a fostajutat. În tot timpul slujirii mele în această biserică am simțit mâna lui puternică, ajutorul și ocrotirea puterii sale. În tot acești ani nu ne-a dat voie ca să cădem în dispreț, în ispite, nu ne-a trimis furtune, nu ne-a trimis ploi, care distrug și înceacă, nu ne-a trimis gringină ca să se strie roadele.

De multe ori cârtim în fața Lui Dumnezeu și zicem ’’Doamne iată nu ne plouă!’’ . Dar să ne punem totuși întrebarea, câtă răbdare și milă are Dumnezeu cu noi prin rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae. Oare numai aceștia care sînteți astăzi în biserică aveți hramul satului sau hramul în familie. Ba mai mult de atâta, majoritatea dintre voi nici nu serbați anume hramul casei astăzi? Dacă voi ați venit la biserică, știind că Sfântul Nicolae va vedea osteneala voastră care ați făcut-o spre Sfânta Biserică, el vă va mângâia și auzi rugăciucinle voastre....

Astăzi avem motiv de bucurie, ne bucurăm că Sfântul Ierah Nicolae se pomenește în biserica noastră, că Sf. Nicolae ne binecuvântează nevăzut prin harul și duhul venit de la Dumnezeu. V-am mai spus el a făcut nenumărate minuni când era în viață, dar după moartea sa afăcut mult maimulte minuni. Dacă minunile lui, precum și cele ale lui Iisus Hrisots se scriau cu amânuntul în cărți, atunci cărțile nu încăpeau pe întrgul pămâmt, deaceea s-au scris principalele, de care noi trebuie să ne conducem de cele pe care le-a săvârșit mântuitorul pe acest pământ.

Dacă noi am săvârși atât măcar cât ne-a lăsat nouă Mântuitorul, atunci noi am rămâne în legea Lui Dumnezeu și ar fi pe pământ pace, liniște și bunăvoirea lui Dumnezeu. Să ne rugăm și mai departe printr-un acatist al Sfântului Ierah Nicolae, ca el să fie păzitorul nostru, ca el să se bucure în Împărăția lui Dumnezeu de toate câte le sâvârșim noi pe acest pământ. Pentru că nu uitați că la judecata de apoi, când va veni Mântuitorul să judece și vii și morții, toți vom da socoteală în fața Lui.’’

La sfârșitul sjulbei preotul împreună  cu sătenii s-au ospătat la masa pregătită de gospodinele din sat.

Să dea Domnul ca această Sfântă sărbătoare să fie spre iertarea noastră de păcate, spre curățirea sufletului și luminarea minții. Fie ca Sfântul Părinte Nicolae, mare făcaotr de minuni să audă rugăciunile noastre, să ne ocrotească și să ne miluiască, izbăvindu-ne de mânia Împăratului și veșnica osândă. Amin!

A consemnat Victoria Botnari

 

Articole Asemănătoare
2587

Sfânta Parascheva prăznuită la Vasilcău, Soroca

În ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, în biserica cu același hram din satul Vasilcău, raionul Soroca a fost slujită Liturghie praznicală de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul IOAN, episcop al Sorocii. Prot. Vadim ZLOTEA, paroh al bisericii a salutat prezența la sărbătoarea comunității a Episcopului Vicar, a prot. Nicolae CRAVEȚ, protopop […]

Articole postate de același autor
1088

Conferința ,,Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu” la Gimnaziul din s. Brăviceni, r. Orhei

Cea dintâi dintre virtuţile teologice este credinţa în Dumnezeu. După mărturia Sfântului Apostol Pavel, „credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11, 1).  Credinţa este sănătatea sufletului, este răsplată pentru lupta dusă cu necredinţa.  Fără credință nu putem înainta pe calea vieții, nu putem lupta împotriva răului şi a ispitelor. Credinţa este […]