Zi de aleasă bucurie duhovnicească la biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din mun. Ungheni

990

Duminică, 7 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfântă Liturghie la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din mun. Ungheni.

Respectiva Slujbă Arhierească a fost prilejuită de împlinirea a 10 ani de la Sfințire și prima Sfântă Liturghie, care au fost săvârșite pe 30 octombrie 2011, tot de Înaltpreasfinția Sa.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de Prot. Ilie VASILICĂ, slujitorul acestei biserici, Domnii Vladimir și Verginia HASNAȘ, ctitorii principali ai acestui sfânt locaș, de slujitorii și credincioșii prezenți.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit, Arhim. PANTELIMON (Matveevici), duhovnicul Mănăstirii „Sf. M. Mc Gheorghe” din or. Ungheni, prot. Dionisie DOGOTARI, parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului”, din or. Ungheni, dar și alți slujitori, preoți și diaconi.

La Vohodul mic, Prot. Ilie VASILICĂ, slujitorul acestei biserici, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Tatăl nostru.

După citirea pericopei evanghelice, (Luca 16, 19-31) care relatează pilda cu bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, Arhim. PANTELIMON (Matveevici), duhovnicul Mănăstirii „Sf. M. Mc Gheorghe” din or. Ungheni, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale a ținut cuvânt de învățătură în care a explicat mesajul evangheliei citite.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

La Sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit Tedeum pentru sănătatea tuturor ctitorilor și enoriașilor acestei Sfinte Biserici.

La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat cuvânt de învățătură, după care i-a felicitat pe toți cei prezenți cu această zi binecuvântată, de împlinire a 10 ani de la zidirea și sfințirea acestui sfânt locaș.

Apoi Înaltpreasfinția Sa a decorat pe ctitorii principali, Dnl Vladimir HASNAȘ, cu Medalia Eparhială „Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț”, Dna Verginia HASNAȘ, Medalia Eparhială „Sf. Ap. Petru și Pavel”, preoteasa Andriana VASILICĂ, Medalia Eparhială, „Sf. Bn. Kz Alexandru Nevski”, gr. I., Dnl Victor DIMINEȚ, Medalia Eparhială „Sf. Bn. Kz. Alexandru Nevski”, gr. II.

De asemenea, Ierarhul a oferit Medalii și Diplome Eparhiale unor ctitori și binefăcători.

Prezent la Slujbă a fost și Primarul Municipiului Ungheni, Dnl Alexandru AMBROS.

Ținem să amintim că această biserică, este construită în întregime, cu întreg complexul: clopotniță, fântână, troiță, de către Familia Hasnași, Vladimir, Verginia, cu fii lor, Ioan și Elena, care prin consfătuire cu Egumena ELISAVETA (Gliga), Stareța Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe” și Arhim. PANTELIMON (Matveevici), duhovnicul acestei sfinte mănăstiri, s-au hotărât să înalțe spre pomenirea familiei lor și în cinstea Maicii Domnului acest Sfânt Locaș. Astfel, în 2009 a fost pusă piatra de temelie, iar pe 30 octombrie 2011 a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan) și ipodiaconul Cătălin DIACONUL

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1459

Sărbătoarea Hramului noii biserici „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” din cartierul Telecentru al Capitalei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, în duminica a 22-a după Rusalii, 8 noiembrie 2020, zi a prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din Tesalonic și a Cuviosului Dimitrie cel Nou, în parohia cu hramul „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou” din cartierul Telecentru al Capitalei a fost oficiată […]