Unde se află mintea ta atunci când trupul se află în biserică?

1949

Iată ce ţine cu adevărat de tine: unde se află mintea ta atunci când trupul se află în biserică?

Atunci când vrem să ne păzim gândurile, ochii şi gura pentru a trăi deplin închinarea la Dumnezeu, este extrem de important să facem aceasta prin aţintirea minţii noastre asupra lui Dumnezeu. Sunt religii necreştine care încearcă să „golească" mintea şi inima, ca practică spirituală. Nu aceasta este nepsis. Scopul lor este să creeze un loc cu totul liber înlăuntrul inimii/ minţii tale. Pe de altă parte, sunt mulţi oameni - oameni care umplu bisericile în fiecare duminică - care îngăduie minţii lor să se afle în orice alt loc, numai nu la Dumnezeu. Cu siguranţă că se gândesc la ceva, dar nu la Dumnezeu.

Scopul nostru ca creştini-ortodocşi trebuie să fie eliberarea minţii noastre de prilejurile de răspândire lumeşti, ca să ne putem dărui deplin lui Dumnezeu. La Sfânta Liturghie cântăm: „Noi, care pe heruvimi cu taină închipuim şi făcătoarei de viaţă Treimi întreit- sfântă cântare aducem, toată grija cea lumească să o lepădăm ca pe împăratul tuturor să primim". înţelegi ce spune? Lasă la o parte toate grijile vieţii şi primeşte-L pe împărat. Aceasta este nepsis: lăsarea tuturor grijilor acestei vieţi. Şcoală. Serviciu. Maşină. Prieteni. Viitor. Lasă tot la o parte pentru puţină vreme şi umple-ţi mintea cu împăratul tuturor.

Inţelegi acum de ce spun că merită efortul? Când cineva spune: „La biserică este plictisitor", el spune de fapt: „Când vin la biserică, iau cu mine şi problemele personale, aşa cum un câine târâie, prin curte, după el leşul unei căprioare". De ce ai face aceasta? De ce să nu lepezi problemele tale la uşa bisericii şi să petreci în fiecare săptămână câteva minute eliberat de povara lor?

Desigur, majoritatea dintre noi continuă (mintal), în timpul Sfintei Liturghii, să se îndrepte spre ieşirea din biserică, pentru a rearanja, a reconsidera sau pur şi simplu pentru a se holba la propriile probleme. Dar aminteşte-ţi sfatul Sfântului Serafim: „Am păcătuit, o, Doamne, cu cuvântul, fapta, gândul şi cu toate simţurile mele". Pocăieşte-te fiindcă ţi-ai lăsat mintea să hoinărească şi adu-o înapoi în biserică.

Pr. David R. Smith, "Ajutor! Ma plictisesc in biserica", Editura: Doxologia


Articole postate de același autor