Triumfător intra Iisus în Ierusalim şi în inimile copiilor…

3161

Suntem cu toţii martorii unei evidente revigorări a activităţilor de ordin creştin a sectoarelor sinodale ale Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove. Acest lucru se observă pregnant în munca cu tineretul creştin-ortodox desfăşurată cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi a Întregii Moldove.

În raionul Căuşeni, de sărbătoarea Intrării triumfale a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, au fost făcute unele totaluri provizorii ale mişcării creştin-ortodoxe de tineret. Totalizarea a fost efectuată în cadrul unui Drum al Crucii pe care tinerii l-au efectuat la mănăstirea Marta şi Maria, amplasată în vecinătatea localităţilor Hagimus, Tănătari, Ursoaia şi Chircăieşti. La eveniment au participat câteva sute de tineri, majoritatea dintre ei elevi ai liceelor şi gimnaziilor din satele Sălcuţa, Tănătari, Copanca, Taraclia, Chircăieştii Noi şi din oraşul Căuşeni. Tinerii au fost însoţiţi de mai mulţi profesori, în unele cazuri cum ar fi cel al satului Sălcuţa şi de directorii instituţiilor de învăţământ. În fruntea fiecărei delegaţii se afla parohul bisericii din localitate.

Prin porţile largi ale mănăstirii numerosul cortegiu a intrat înălţând cântece de slavă Sfintei Treimi. În incinta bisericii Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat alaiul a fost întâmpinat de către părintele Andrei, ieromonah, duhovnic al mănăstirii Marta şi Maria. Întreaga prezenţă a participat la un Te-Deum, slujbă de preamărire şi mulţumire Domnului pentru nemărginita Milă a Lui. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi din care au făcut parte Victor Velciug, protopop de Căuşeni, Nicolae Jelihovschi, protoiereu (s. Sălcuţa), responsabil pentru transpunerea în fapt a programului consolidat de activităţi în rândurile tineretului, Mihail Berestean, protoiereu (s. Taraclia), Ioan Griţcu, protoiereu (Tănătari), Adrian Iaţco, protoiereu (oraşul Căuşeni), Ioan Bacal, ereu (Chircăieştii Noi). A fost evocată intrarea triumfală în Ierusalim a Mântuitorului şi înălţate rugi de sănătate pentru profesori şi elevi.

Emoţionat, părintele Andrei Cotruţă a subliniat importanţa prezenţei celor tineri în sfântul locaş. Biserica , menţionă preacucernicul, nu înseamnă doar pereţi din piatră, biserica sunt oamenii - credincioşii şi preoţii. Sufletul curat al copilului

nu primeşte în el răutatea. Dovadă sunt copiii care, după ce l-au întâmpinat cu bucurie pe Iisus Hristos în Ierusalim, nu au strigat înaintea lui Pilat: Răstigneşte-l!

Îndemnul preoţilor pentru tineri a fost:

- Nu vă risipiţi, căutaţi-vă unul pe altul şi toţi împreună căutaţi-l pe Dumnezeu. Floarea Soarelui care nu caută Soarele, este bolnavă şi va muri.

La sfârşitul slujbei religioase corurile de copii de la liceele Meşterul Manole (Sălcuţa), Ştefan cel Mare şi Sfânt (Taraclia), Mihai Eminescu (Căuşeni) au interpretat frumoase cântece despre Mântuitorul Iisus şi colinde pascale. Acordul final a fost interpretarea de către întreaga prezenţă a unui cântec-imn prin care au fost evocate faptele eroilor neamului, martirilor şi sfinţilor.

Partea a doua a pelerinajului a fost una de iniţiere. Tinerii creştini au vizitat îndrumaţi de măicuţele de la mănăstire locuri de atracţie creştină – biserica cu hramul Sfintelor mironosiţe Marta şi Maria, biserica Ştefan cel Mare şi Sfânt, izvorul Maicii Domnului, biblioteca mănăstirii și s-au închinat la sfintele moaşte. Pentru copii dar şi pentru maturi a fost o zi, fără îndoială, memorabilă.

Vladimir SĂRĂTILĂ

jurnalist


Articole Asemănătoare
2136

Întâlnire de suflet cu tinerii din parohia Costeşti, Rîşcani

La data de 7 aprilie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, în parohia Costeşti, Rîşcani a fost organizată o întâlnire de suflet pentru tinerii din localitate.  Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox, purtând genericul „Lasă inima să bată”.  La întâlnirea organizată de prot. Oleg Mita, parohul bisericii, au participat Protopopul de Râșcani, prot. Sveatoslav Ungureanu şi numeroși tineri […]

Articole postate de același autor
5919

Fără iubire, rugăciunea nu foloseşte, sfatul răneşte…

Mai presus de toate este iubirea. Lucrul de care trebuie să ne îngrijim, copiii mei, este iubirea pentru celălalt, sufletul său. Tot ceea ce facem – rugăciune, sfat, mustrare – să facem cu iubire. Fără iubire, rugăciunea nu foloseşte, sfatul răneşte, mustrarea îl vatămă şi-l nimiceşte pe celălalt, care simte dacă îl iubim sau nu, […]