„Strigat-am cu toată inima mea către înduratul Dumnezeu şi a scos din stricăciune viaţa mea… ” Prima zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Curchi

299

„Lacrimi din ochii mei, Mântuitorule, şi suspinuri din adânc curat aduc Ţie, strigând inima mea: Dumnezeule, păcătuit-am Ţie, milostiveşte-Te spre mine…”

În prima săptămână din Postul Paştilor se săvârşeşte, în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este alcătuit din patru părţi care se citesc, câte una, de astăzi până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare.

Astfel, în seara primei zile din post, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchia oficiat prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul slujbei, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți ca perioada postului să le devie un prilej de regăsire a frumuseţii celei dintâi, frumuseţe pe care o pierdem de fiecare dată când păcătuim.  „Adam a săvârșit un singur păcat, dar a adus pocăință pentru el întreaga viață. Noi, însă, deși comitem numeroase fărădelegi, nu aducem pocăință pentru ele, nu ne îndreptăm viețile.  Să folosim perioada Postului Mare pentru a reveni la Tatăl Ceresc și a-i cere mila și îndurarea asemenea Proorocului David: „Milueşte-mă Dumnezeule, după mare mila Ta”, a menționat PS Siluan.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări.

La final a fost oficiată slujba litiei pentru cei adormiți.

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole postate de același autor
1743

Fiecare cuvânt, când te rogi, rosteşte-l din inimă!

Fiecare cuvânt, când te rogi, rosteşte-l din inimă, ca să simţi puterea cuprinsă în el. Fă-o ca şi cum ai lua o doctorie, ştiind că are o acţiune vindecătoare, prin puterea pe care i-a dat-o cel de Sus. Atunci când medicamentul îşi pierde puterea vindecătoare, nu mai rămâne în el decât gustul amar. Aşa se […]