Sâmbăta morților dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1751

În sîmbăta morților dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, cînd credincioşii aduc la Biserică prinoase cu daruri pentru sufletele celor adormiți, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat de un sobor de slujitori și în prezența mulțimii credincioșilor.

Cu binecuvîntarea Ierarhului, cu un cuvînt de zidire duhovnicească după citirea Sfintei Evanghelii s-a adresat credincioşilor protoiereul Alexandru Fîrfa, cleric al Catedralei „Sf. Irh. Nicolae”.

Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba parastasului tuturor celor adormiți. Sfinţii Părinţi au rânduit ca anume sîmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormînt şi coborîndu-se și biruind porțile iadului a eliberat pe cei drepţi care așteptau venirea lui Mesia.

Pe de altă parte, sîmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. Această sîmbătă de astăzi marchează începutul sîmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

La final Ierarhul a venit cu un cuvînt de învățătură în care a vorbit despre importanța pomenirii celor adormiți, după care a îndemnat binecredincioșii creștini să poarte mereu în suflet rugăciunea pentru cei trecuți la cele veșnice ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletele lor în fericirea și lumina cea neînserată a Împărăției Sale.


Articole Asemănătoare
23960

Pomenirea morţilor – Moşii de iarnă

Sâmbăta, 22 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Această sâmbăta este cunoscută în popor sub denumirea de “Moşii de iarnă”. Există pomenirea morţilor, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului. Biserica ne invită la o pomenire generală a celor ce “au adormit întru nădejdea învierii şi vieţii veşnice“. […]

Articole postate de același autor
12307

Boala este o retragere a lui Dumnezeu din susţinerea sănătăţii omului

Dumnezeu a pedepsit până şi cu lepră. Deci lepra şi orice lepră, urmărite la obârşiile ei, arată că păcatul sufletului atrage după sine pedeapsa trupului, dar îi aduce sufletului smerenia, sănătatea minţii. Boala apare întâi în psihic. Aceasta este o propoziţie a medicinii moderne. Scriptura vedem că întregeşte cu lămuriri ceea ce spune medicina. Este […]